VIRUSUL ZIKA Primul caz european de femeie gravidă contaminată într-o călătorie în America de Sud

O femeie însărcinată care a revenit în Spania după o călătorie în Columbia este infectată cu virusul Zika, a anunțat joi Ministerul Sănătății de la Madrid, transmit Reuters și AFP, precizând că este vorba despre primul caz de acest gen semnalat până în prezent în Europa. În acelaşi timp, autoritățile din Brazilia au confirmat joi un caz de transmitere a virusului Zika prin transfuzie de sânge

04 feb. 2016, 18:57
VIRUSUL ZIKA Primul caz european de femeie gravidă contaminată într-o călătorie în America de Sud

Diagnosticarea s-a făcut în Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei. Cu o sarcină de 12-13 săptămâni, femeia nu a fost internată, dar se află sub supraveghere medicală, precizează EFE.

Numele femeii gravide care a prezentat simptome ale contagierii la întoarcerea dintr-un voiaj în America de Sud se adaugă celor șapte de persoane care au ”importat” virusul în Spania după o deplasare în această zonă geografică, a mai precizat ministerul.

”Situația nu este câtuși de puțin alarmantă”, având în vedere că gripa provocată de acest virus are ”simptome foarte slabe”, a asigurat un consilier pe probleme de sănătate din Madrid, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: OMS: Transmiterea pe cale sexuală a virusului Zika era deja cunoscută

În acelaşi timp, autoritățile din Brazilia au confirmat joi un caz de transmitere a virusului Zika prin transfuzie de sânge provenind de la un donator care fusese infectat printr-o înțepătură a țânțarului Aedes aegypti.

Potrivit departamentului pe probleme sanitare din Campinas, un centru industrial din apropiere de Sao Paulo, un bărbat tratat din cauza unor răni prin împușcare, care a fost supus în primăvara lui 2015 mai multor transfuzii de sânge, a fost contaminat cu virusul Zika.

Centrul de hematologie al Universității din Campinas a afirmat că una dintre persoanele de la care provenea sângele folosit la transfuzie în luna mai a avut rezultat pozitiv la testul referitor la infectarea cu virusul Zika și a dezvoltat și simptomele specifice bolii.

Primitorul sângelui nu a avut însă respectivele simptome și a murit din cauza rănilor și nu a contagierii cu virusul Zika, a precizat Ministerul Sănătății din Brazilia, care a dat instrucțiuni centrelor specializate ca persoanele contaminate cu virusurile Zika sau Dengue să fie primite la donare de sânge doar după cel puțin 30 de zile de la deplina restabilire din faza activă a infecției.

Citeşte şi: Doi români întorşi recent din Republica Dominicană, testaţi pentru virusul Zika

Organizația Mondială a Sănătății a creat la 2 februarie o Unitate de Răspuns Global pentru coordonarea acțiunilor de combatere a propagării virusului Zika. Potrivit OMS, patru țări — Brazilia, Franța, SUA și El Salvador — au furnizat informații în legătură cu o posibilă asociere a acestor probleme de sănătate cu virusul Zika, propagat prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti.