VIRUSUL ZIKA. Un test pentru depistarea rapidă a virusului ar putea fi lansat în curând pe piaţă

VIRUSUL ZIKA. Cercetători de la Universitatea Harvard din SUA au realizat un test pentru depistarea rapidă și cu costuri minime a infecțiilor cu virusul Zika în sânge și salivă, test care ar putea ajunge pe piață în următoarele luni, conform unui studiu publicat vineri în revista Cell, transmite AFP.

06 mai 2016, 18:28
VIRUSUL ZIKA. Un test pentru depistarea rapidă a virusului ar putea fi lansat în curând pe piaţă

VIRUSUL ZIKA. Absența unui test standard de depistare a acestui virus, care poate provoca malformații asupra fetușilor, reprezintă un obstacol important în calea eforturilor privind controlarea și eliminarea actualei epidemii, conform experților în sănătate publică.

Acest nou test permite detectarea virusului „în concentrații mult mai slabe decât anterior”, conform studiului realizat la Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering de la Harvard.

Citeşte şi VIRUSUL ZIKA. Aproximativ 500 de persoane din America Centrală şi America Latină riscă să fie infectate

Testul a dat rezultate bune pe maimuțe și, dacă va fi lansat pe piață, va costa un singur dolar pentru un pacient.

Acest nou test, care poate fi liofilizat și păstrat timp de un an, pune diagnosticul printr-o „simplă schimbare a culorii, astfel încât chiar și un ochi neavizat poate înțelege cu ușurință dacă virusul Zika este prezent sau nu într-un anumit eșantion”, conform cercetătorilor.

Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a aprobat deja două teste anti-Zika, Zika MAC-ELISA și Trioplex Real-Time RT-PCR Assay, însă ambele sunt destul de complicat de utilizat și pot da rezultate fals pozitive, confundând virusul Zika cu alte corpuri virale similare, cum ar fi virusul Nilului occidental sau cel al febrei dengue.

Citeşte şi Virusul Zika a început să facă victime şi în Spania. A fost detectat primul caz de microencefalie asociat cu virusul