Viscolul şi ninsoarea fac ravagii. Ambulanţe blocate, oameni înzăpeziţi, drumuri şi şcoli închise

Vremea rea a pus stăpânire pe România. Mai multe ambulanţe au rămas blocate în zăpadă şi nu au mai ajuns la bolnavi sau gravide, informează România TV. În 96 de unităţi de învăţământ din Moldova, cursurile au fost suspendate, iar zeci de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, mai multe localităţi au rămăs fără alimentare cu energie electrică. Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări cod galben de ninsoare şi viscol.

25 ian. 2013, 15:58
Viscolul şi ninsoarea fac ravagii. Ambulanţe blocate, oameni înzăpeziţi, drumuri şi şcoli închise

Ambulanţele au rămas înzăpezite

O ambulanţă care se deplasa la o urgenţă spre localitatea vasluiană Cârja pentru a prelua un bebeluş de nouă luni în stare gravă a rămas înzăpezită, vineri, la aproximativ zece kilometri de locul solicitării, autorităţile intervenind cu Armata la acest caz, scrie Mediafax.

Potrivit Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui, autosanitara nu a mai putut înainta pe drumul dintre oraşul Murgeni şi localitatea Cârja din cauza troienelor formate de viscol pe şosea, astfel încât maşina a rămas blocată în zăpadă. În consecinţă, autorităţile vasluiene au trimis un autocamion al Armatei care să preia bebeluşul de nouă luni, aflat în stare gravă la domiciliul părinţilor.

O gravidă aflată în travaliu cu risc de naştere, din localitatea vasluiană Mânzăţeşti, a fost preluată, vineri după-amiază, cu un tractor al Primăriei din Măluşteni de la domiciliu şi transportată cinci kilometri prin zăpadă până la ambulanţa care nu a mai putut înainta spre casa femeii din cauza drumului înzăpezit.

Tot din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, o ambulanţă a ajuns cu o întârziere de trei ore la o gravidă, din Balta Albă, care acuza dureri puternice.

O autospecială care transporta persoane care au nevoie de dializă a rămas înzăpezită, vineri seară, în dreptul localităţii vasluiene Berezeni, de pe drumul naţional DN 24A Huşi – Murgeni, în zonă fiind trimis un camion al Armatei pentru scoaterea maşinii din zăpadă.

Maşini blocate şi curse aeriene anulate

Drumul naţional care leagă Râmnicu Sărat de Brăila a fost închis, iar mai multe microbuze şi maşini au rămas împotmolite în nămeţi.

Din cauza viscolului puternic, maşinile au fost împinse de pe şosea. Pe drumul dintre Botoşani şi Dorohoi, mai multe TIR-uri au ieşit în decor, iar unul s-a răsturnat.

Coşmar a fost şi pe drumul dintre Huşi şi Albiţa. Zeci de maşini au rămas blocate, iar printre ele s-a aflat şi un autocar cu 14 copii care se întorceau de la schi din Bulgaria. Traficul în vamă a fost închis câteva ore din cauza viscolului.

Probleme au fost şi în judeţul Suceava, unde cozile de maşini s-au întins pe câţiva kilometri după ce mai multe TIR-uri au rămas înzăpezite.

Mai mult, Drumul Europeran 85 care leagă Capitala de Moldova a fost închis 3 ore din cauza troienelor de pe carosabil. Sute de maşini au fost trase pe dreapta la intrarea în Focşani, acolo unde cozile formate au depăşit doi kilometri. Zeci de şoferi au fost traşi pe dreapta şi la Tişiţa, unde deşi traficul rutier fusese reluat, doar câteva maşini au reuşit să trecă de filtrul poliţiei şi drumul a fost din nou închis. Autorităţile au primit informaţii că în apropiere de Adjud sunt mai multe probleme. Echipajele de deszăpezire nu au reuşit să îndepărteze zăpada de pe şosea. Din cauză că li s-a interzis să circule, zeci de şoferi s-au certat cu poliţiştii.

Din cauza ninsorilor, a fost afectat şi traficul aerian pe Aeroportul din Iaşi. Cursele aeriene Iaşi – Bucureşti, Iaşi – Timişoara şi Iaşi – Viena au fost anulate, iar alte două zboruri, de la Iaşi la Bucureşti, au avut întârzieri de aproximativ o oră, scrie Mediafax.

Şi circulaţia mijloacelor de transport în municipiul Iaşi s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei cu mare greutate. Mai multe macazuri ale regiei locale de transport au fost acoperite cu zăpadă şi gheaţă, echipe de intervenţie ale unităţii fiind trimise în teren pentru a le curăţa.

Localităţi fără curent electric, şcoli şi drumuri închise

11 localităţi din 4 judeţe au rămas fără energie electrică, însă echipele de intervenţie lucrează pentru remedierea problemei.

„În ceea ce priveşte localităţile rămase fără energie electrică, în cursul zilei de astăzi (vineri n.r.) la un moment dat erau peste 60 de localităţi rămase fără curent. La această oră (21.15) mai sunt 11 localităţi în patru judeţe. Echipele de intervenţie lucrează. Sperăm ca în orele următoare să se reconecteze la curent”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Şi cursurile au fost suspendate vineri în 96 de unităţi de învăţământ, dintre care 66 în judeţul Vaslui, 25 în Galaţi, patru în Iaşi şi una în Bacău, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale.

În ceea ce priveşte traficul rutier, acesta a fost închis, vineri, pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene din cauza ninsorii abundente şi a viscolului puternic. Pe alte drumuri naţionale, circulaţia auto a fost restricţionată pentru autoturismele mai mari de 3,5 tone.