Visele îţi pot descifra starea de SĂNĂTATE

Specialiştii sunt de părere că visele urâte sau coşmarurile sunt cele mai problematice şi că reprezintă semnale de alarmă pentru mai multe afecţiuni.

10 oct. 2014, 16:23
Visele îţi pot descifra starea de SĂNĂTATE

1. Tulburări psihotice. Un studiu recent, publicat în revista Sleep, a descoperit faptul că visele urâte recurente din perioada copilăriei ar reprezenta un indiciu al unei viitoare tulburări psihotice, la maturitate, potrivit sanatate.bzi.ro.

2. Apnee de somn. Coşmarurile frecvente ar putea fi şi un simptom al apneei de somn – o condiţie medicală în care căile respiratorii se blochează timp de câteva secunde. Un studiu publicat în Sleep Medicine, în 2012, a descoperit faptul că persoanele cu cele mai severe simptome de apnee de somn aveau şi unele dintre cele mai intense coşmaruri.

Citeşte şi Curiozitati despre vise. Tu le ştiai?

3. Boli de inimă. Un studiu olandez, publicat în 2003, în Journal of Medicine, a asociat visele nocturne cu bolile de inimă. Potrivit cercetătorilor, persoanele care au frecvent coşmaruri sunt de trei ori mai predispuse să sufere de ritm cardiac neregulat şi dureri în piept, adică de simptome asociate bolilor de inimă, decât cele care nu au astfel de vise.

4. Infecţii. Coşmarurile au fost asociate şi cu infecţiile, indiferent că a fost vorba de infecţii respiratorii, de rinichi sau de altă natură. Potrivit specialiştilor, există două etape principale ale somnului – REM şi non-REM. În ultima fază, experimentăm somnul cu unde lente, în cadrul căruia imunitatea se întăreşte şi organismul se vindecă. Atunci când există o infecţie în organism, sistemul imunitar are nevoie de mai mult timp de recuperare, de aceea petreci o perioadă mai lungă în faza de non-REM. Cu cât se întârzie mai mult faza REM, asociată coşmarurilor, cu atât există riscul ca visele urâte să fie mai intense şi mai ciudate.

5. Boala Parkinson. De asemenea, coşmarurile frecvente reprezintă şi un indiciu timpuriu al bolii Parkinson, anunţând că simptomele vor debuta în maximum zece ani de la experimentarea viselor recurente, susţin neurologii de la Spire Bushey Hospital din Watford, Marea Britanie.

Citeşte şi Ce înseamnă când îţi visezi „alesul inimii” şi cum trebuie să interpretezi visul