Vitali Klitschko, îngrijorat că Rusia ar putea declanşa un atac chimic asupra Ucrainei. „Vedem cum mor mii de civili”

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat duminică faptul că este îngrijorat de posibilitatea ca Rusiei să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.

13 mart. 2022, 17:01
Vitali Klitschko, îngrijorat că Rusia ar putea declanşa un atac chimic asupra Ucrainei. „Vedem cum mor mii de civili”

Vitali Klitschko a fost întrebat dacă este îngrijorat de posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.

„Da, bineînţeles, suntem îngrijoraţi. Da, bineînţeles, pot folosi… chiar acum, de la început, Putin a spus că este doar un război împotriva forţelor militare”, a declarat Vitali Klitschko la postul CNN, în emisiunea „State of the Union”, conform Mediafax.

„Chiar acum, vedem cum mor mii de civili şi, de asemenea, copii. Acest război (este) împotriva întregii populaţii ucrainene”, a adăugat edilul Kievului.

Sâmbătă, Vitali Klitschko a publicat pe Instagram un mesaj, în care li s-a adresat rușilor. El a vorbit despre modul în care poporul rus s-a lăsat influențat de propaganda de la Kremlin și de cuvintele lui Vladimir Putin, fără să ia măsuri împotriva președintelui.

Citeşte şi: Vitali Klitschko li s-a adresat direct ruşilor: „Înghiţiţi propaganda unui dictator nebun. Fiți curajoși ca ucrainenii și salvați-vă țara” VIDEО

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a afirmat, într-un interviu acordat postului BBC, că folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să își reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict.

„Este ceva ce lumea nu a mai văzut la o astfel de scară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află în această situație dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar din punct de vedere militar, nu îl câștigă”, a afirmat Andrzej Duda, potrivit Hotnews.

Citeşte şi: Ucraina acuză genocid în coridorul umanitar. Ruşii au tras asupra unui convoi de femei şi copii şi au ucis 7 dintre ei, acuză Ministerul Apărării

Întrebat dacă un astfel de act ar putea determina o intervenție a NATO, a spus el: „Bineînțeles, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă acest lucru. Dar… dacă va folosi arme de distrugere în masă, acest lucru ar însemna că toată chestiunea se va schimba radical”.

În timp ce SUA nu au prezentat până acum nicio dovadă că Rusia intenţionează să folosească arme chimice în Ucraina, Casa Albă – mai ales secretarul de presă Jen Psaki – a avertizat că armele ar putea fi folosite în conflict.

Vineri, preşedintele Joe Biden a declarat pentru CNN că Rusia va plăti un „preţ sever” dacă va folosi arme chimice în Ucraina, avertisment care a venit după ce a anunţat noi măsuri economice împotriva Rusiei.