Vitamina K2 hrăneşte oasele cu calciu şi face adevărate miracole pentru sistemul osos odată cu înaintarea în vârstă. În ce alimente se găseşte

Majoritatea populaţiei planetei suferă de un deficit de vitamina K2. Este o vitamină care se găseşte în concentraţie mare în soia, de aceea, popoarele asiatice care consumă din abundenţă acest aliment, nu se confruntă cu această carenţă.

24 nov. 2021, 16:41
Vitamina K2 hrăneşte oasele cu calciu şi face adevărate miracole pentru sistemul osos odată cu înaintarea în vârstă. În ce alimente se găseşte

Vitamina K2 are un rol extrem de important în organism. Această vitamină este produsă de bacteriile din colon. Acestea pot să transforme vitamina K1 în vitamina K2. Specialiştii spun că organismul uman are dificultăţi în a absorbi vitamina K1 din plante, în schimb poate absorbi de 10 ori mai multă vitamină K2 decat vitamina K1.

Beneficiile pentru sănătate ale vitaminei K2

Vitamina K2 trezește din ce în ce mai mult interes în lumea științifică datorită rolului pe care îl are în transportul calciului în sistemul osos, alături de vitamina D3.

Printre principalele sale beneficii ale vitaminei K2 se numără:

  • îmbunătăţeşte sănătatea inimii reducând riscul de leziuni cardiovasculare;
  • menţine sănătatea oaselor încetinind pierderea desităţii minerale osoase;
  • susţine sănătatea rinichilor;
  • întăreşte sistemul imunitar;
  • menţine sănătatea creierului;
  • ajută la buna funcţionare a ficatului;
  • previne cancerul;
  • ameliorează tulburările menstruale;
  • echilibrează nivelul hormonilor.

Aşadar, vitamina K2 asigură transportul și fixarea sănătoasă a calciului în oase, prevenind staționarea acestuia la nivelul vaselor de sânge. În cazul copiilor, această vitamină ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos și a dinților.

Citeste si Vitamina banală care apără organismul de gripă și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată lista alimentelor în care se regăsește

Vitamina K2 acționează împreună cu vitamina D3 pentru menținerea sănătății oaselor, motiv pentru care trebuie că ea să se regăsească în dietă, mai cu seamă odată cu înaintarea în vârstă.

Un rol neașteptat al vitaminei K2 a fost observat în cazul pacienților diagnosticați cu cancer hepatic, scrie Authority Nutrition. În cazul acestora, administratea suplimentară de K2 la terminarea tratamentului alopat a redus numărul celor care au suferit o recidivă după 3 ani, conform unui studiu.

În cazul cancerului de plămâni, vitamina K2 activează o proteină care acționează la nivelul celulelor canceroase și determină autodistrugerea acestora. În cazul cancerului de canal biliar și leucemie, celulele canceroase se consumă pe ele însele prin eliberarea enzimelor proprii în celule.

În ce alimente găsim vitamina K2

Alimentele fermentate, precum brânza și laptele covăsit, sunt alegeri bune ca sursă naturală de vitamina K2. Aceste alimente au, însă, un nivel relativ scăzut de vitamina K2, necesitând un consum mare. Cel mai bun aliment pentru asimilarea acestei vitamine este soia, mai cu seamă produsele fermentate din soia.

Spanacul, broccoli, varza, varza de Bruxelles, fasolea verde, sparanghelul, napii, mazărea, morcovii și conopida sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina K2. La fel, untul, gălbenușul de ou, ficatul de vacă, anumite tipuri de brânză şi iaurtul.

Citeste si Mare atenție la această vitamină. Lipsa ei din organism duce la afectarea ireversibilă a sistemului nervos. Iată alimentele în care o putem găsi!