Vitamina tinereţii eterne: ce alimente să mănânci pentru a preveni îmbătrânirea

Riboflavina joacă un rol cheie în menținerea sănătății pielii și părului, iar gastroenterologii vorbesc despre beneficiile pe care le are pentru organism vitamina B2.

17 apr. 2022, 20:17
Vitamina tinereţii eterne: ce alimente să mănânci pentru a preveni îmbătrânirea

Odată cu vârsta, corpul uman pierde sau încetează să absoarbă componentele necesare; problemele de sănătate se fac simțite, aspectul fizic exterior începe să se estompeze. Un rol cheie în menținerea stării pielii și a părului îl are vitamina B2, care previne îmbătrânirea organismului, dând înapoi ceasul biologic. Cum se întâmplă acest lucru și unde să vă extrageți „vitamina frumuseții”, explică gastroenterologul Elena Tiulpina.

Toate procesele biochimice din corpul nostru au loc cu participarea vitaminelor B, inclusiv vitamina B2 sau riboflavină. În același timp, rolul principal al vitaminei B2 este activarea altor vitamine B: B6, B9 (acid folic) și B12”, a explicat medicul. Vitamina B2 joacă un rol important în metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Organismul nostru consumă vitamina B2 în cantități semnificative pentru a asigura funcționarea normală a multor procese și, prin urmare, suntem adesea într-o stare de deficit a acesteia.

Când apare deficitul de B2?

Nevoia de vitamina B2 crește ca urmare a activității fizice intense, anemiei, boli ale glandei tiroide și ale tractului gastro-intestinal. Abuzul de alcool, luarea de contraceptive, antibacteriene și alte medicamente sunt, de asemenea, factori provocatori pentru „topirea” componentei necesare de vitamina B2.

Citeşte şi Monica Pop dezvăluie secretul. Vitamina esenţială pe care trebuie să o ia orice român!

Semne ale deficitului de B2 în organism

Deficiența de vitamine afectează în primul rând starea pielii, părului și unghiilor, care se bazează pe componente proteice. B2 este numită pe bună dreptate „vitamina frumuseții” datorită participării sale la sinteza tuturor moleculelor de proteine ​​din corpul uman. Colagenul și elastina sunt și ele molecule de proteine, așa că pielea frumoasă, elastică și strălucitoare, părul mătăsos, unghiile puternice sunt meritul vitaminei B2.

Un alt simptom caracteristic al deficienței unui element este uscăciunea sau inflamația membranelor mucoase ale cavității bucale. Durerile musculare și de cap pot indica, de asemenea, că corpul tău nu primește suficientă B2.

Citeşte şi Beneficiile miraculoase ale măceșelor! Mențin sistemul imunitar și sunt o sursă excelentă de vitamina C

Alimente care conțin B2

Vitamina B2 se găsește în alimentele de origine animală și vegetală. Sursă animală de B2: lapte, brânză, brânză de vaci, ouă și organe – ficat și rinichi. În produsele vegetale, oligoelementul se găsește în ciuperci, dar mugurii de pin sunt recunoscuţi drept campioni absoluţi.

În plus, riboflavina conținută în alimente este distrusă rapid la lumină – până la 70% se pierde în 20 de minute. Prin urmare, experții recomandă obținerea porțiilor necesare din nutraceutice: diverse suplimente alimentare care conțin vitamina B2 vor fi de un bun ajutor în lupta împotriva îmbătrânirii.