Vitaminei C împreună cu un antibiotic, soluţie eficientă în distrugerea celulelor canceroase

Savantii au elaborat o noua metoda neobisnuita de a lupta impotriva celulelor stem canceroase (CSC), combinand antibiotice cu vitamina C. Compusul nu doar ajuta la tratarea tumorilor, ci si reduce sansa ca aceasta sa recidiveze.

19 iun. 2017, 16:48
Vitaminei C împreună cu un antibiotic, soluţie eficientă în distrugerea celulelor canceroase

Experimentul care a amestecat doxicilina cu vitamina C (acid ascorbic) a avut o eficienta de 100 de ori mai mare in distrugerea CSC decat alt agent anti-cancer testat, numit 2-deoxi-D-glucoza, scrie Science Alert.

Noul studiu se bazeaza pe unul precedent efectuat de aceeasi echipa de la Universitatea din Salford din Regatul Unit, care analiza modul in care vitamina C poate fi utilizata pentru a omori CSC-urile prin oprirea mitocondriei celulelor de a produce energie.

Mecanismul nou creat functioneaza in felul urmator: in prima etapa, antibioticul opreste celulele canceroase de a schimba diferitele tipuri de surse de energie, fortandu-le sa se bazeze numai pe glucoza. Altfel spus, determina celulele sa fie inflexibile din punct de vedere metabolic, ceea ce ar fi susficient pentru distrugerea unor celule canceroase, dar nu toate. De aceea, savantii sustin ca acesta este motivul pentru care unele tumori devin rezistente la antibiotice – supravietuiesc prin hranirea cu glucoza. Aici intervine vitamina C, care inlatura si legatura cu sursa de glucoza, infometand celulele, potrivit descopera.ro.

Un lucru bun este si faptul ca ambele substante nu sunt toxice, astfel efectele secundare vor fi minime.

Deocamdata, studiul a avut loc exclusiv in laborator, metoda nu a fost testata pe animale. De asemenea, studiul a avut in vedere numai cancerul de san, astfel nu se stie daca metoda aceasta poate fi aplicata si altor tipuri de celule canceroase.

Chiar si asa, studiul este promitator in contextul in care implica celulele stem canceroase – acele tipuri de celule despre care se presupune ca sunt agentii principali care stau la baza cresterii si recidivarii tumorilor.

Urmatorul pas este testarea metodei pe animale si oameni. Studiul a fost publicat in revista Oncotarget.

Citeşte şi Simptomele cancerului renal