VIZE PENTRU AMERICA. România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver

Congresmanul Mike Quigley a introdus un proiect de lege marţi, în Camera Reprezentanţilor din Congres şi se pare că, de data aceasta, România ar avea şanse mai multe să intre în programul Visa Waiver, care le va permite românilor să călătorească în SUA fără vize.

RomaniaTV.net
17 mai 2012, 17:58
VIZE PENTRU AMERICA. România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver

Un nou proiect legislativ introdus, marţi, în Camera Reprezentanţilor a Congresului american creşte şansele ca România să fie inclusă în programul Visa Waiver (VWP), de exceptare de la obligativitatea vizelor.

Prevederile proiectului ar facilita includerea României, Poloniei şi Bulgariei în acest program, ceea ce ar însemna că cetăţenii respectivelor state ar obţine dreptul de a călători în SUA fără viză, pentru o perioadă de cel mult de 90 de zile, relatează siteul Europolitics.info.

Potrivit reglementărilor precedente ale acestui program, era interzisă includerea în VWP a ţărilor cu rată de respingere a cererilor pentru viză SUA mai mare de 3%. Actuala propunere legislativă prevede înlocuirea acestei condiţii cu o alta ce prevede o rată maximă de 3% de deşpăşire a şederii pe teritoriul Statelor Unite.

Congresmanul Quigley, senator de Chicago, care are în circumscripţia sa electorală 100.000 de polonezi (Polonia fiind singura ţară din Schengen care nu este inclusă şi în VWP), a cerut spijinul a doi colegi republicani, care să semneze proiectul alături de el, mai informează acelaşi site. Aceştia sunt  senatorii Joe Heck (Nevada) şi Steve Chabot (Ohio). Potrivit lui Quigley, ”modernizarea VWP va întări securitatea naţională şi va întări relaţiile cu aliaţi importanţi precum Polonia, şi va modifica cerinţele privind criteriul ratei de respingere”.