Vizită-surpriză a ministrului Apărării american la soldaţii din Irak

Ministrul Apărării american Ashton Carter a sosit luni într-o vizită neanunțată la Bagdad, pentru a se întâlni cu oficiali irakieni și comandanți militari americani, în contextul în care Washingtonul încearcă să valorifice preluarea recentă de către Irak a controlului asupra unei baze aeriene importante din mâinile grupării jihadiste Stat Islamic, situată la sud de Mosul.

11 iul. 2016, 09:29
Vizită-surpriză a ministrului Apărării american la soldaţii din Irak

Potrivit unor responsabili americani, Carter are programate întâlniri cu premierul irakian Haider al-Abadi, cu ministrul apărării Khaled al-Obaidi, precum și cu general-locotenentul american Sean MacFarland, comandantul forțelor coaliției conduse de Statele Unite în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

„Voi discuta cu premierul Abadi și comandanții noștri pe teren despre viitoarele etape ale campaniei, inclusiv recucerirea Mosulului”, a declarat Carter jurnaliștilor la bordul unui avion militar înainte de vizita la Bagdad. Scopul final, a spus el, este „recucerirea de către forțele de securitate irakiene a teritoriului Irakului în totalitate, iar Mosul constituie, desigur, cea mai mare parte”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ministrul britanic Philip Dunne: Marea Britanie nu se retrage din NATO după Brexit

Vizita lui Carter la Bagdad survine la două zile după ce forțele guvernamentale irakiene au anunțat sâmbătă preluarea controlului asupra bazei aeriene Qayyarah, situată la aproximativ 60 km sud de Mosul (nordul țării), cel mai mare oraș irakian controlat încă de militanții jihadiști. Cucerirea acestei baze este considerată un pas crucial în lupta pentru recucerirea Mosulului, ocupat de Stat Islamic în iunie 2014. Această bază ar putea servi drept platformă de lansare a operațiunilor viitoare pentru recucerirea orașului.

Oficiali de la Pentagon au salutat succesul primelor „10 (prime) etape” ale campaniei conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Irak și Siria vecină. Aceste etape includ recuperarea mai multor orașe importante din cele două țări, inclusiv Ramadi în Irak și Al-Chaddadi, din nord-estul Siriei, considerat fief strategic al Statului Islamic.