Vlad Mixich dă peste cap statistica privind vaccinarea românilor: „Nu e suficient pentru a controla pandemia”

Vlad Mixich dă peste cap statistica autorităţilor privind vaccinarea românilor. Expertul în politici de sănătate preconizează că aproximativ o cincime din populaţia reală a României va dobândi imunitate împotriva coronavirusului, acest lucru nefiind suficient pentru a ţine sub control pandemia.

19 mart. 2021, 10:10
Vlad Mixich dă peste cap statistica privind vaccinarea românilor: „Nu e suficient pentru a controla pandemia”
Vlad Mixich dă peste cap statistica privind vaccinarea românilor: "Nu e suficient pentru a controla pandemia"

Vlad Mixich dă peste cap statistica privind vaccinarea românilor. Expertul în politici de sănătate este sceptic privind vaccinarea românilor într-un număr mare. Acesta preconizează că aproximativ o cincime din populaţia reală a României va dobândi imunitate împotriva coronavirusului.

Vlad Mixich: Unde sunt cele 10 milioane de români care nu sunt pe listele de așteptare la vaccinare?

Citeşte şi Vlad Mixich a răbufnit: „De ce ai ţine mii de doze de vaccin pe stocuri într-o comună, când cererea masiv nesatisfăcută este altundeva? O ineficiență uluitoare”

„Să ne mai uităm puțin în viitor, pe termen scurt așa, că nu suntem profeți dar știm să citim date statistice și să identificăm tendințe. În primele faze ale campaniei de vaccinare nu avem probleme cu ezitanța la vaccinare. E și firesc, așa se întâmplă întotdeauna. Dar, în curând, vom avea!

În acest moment un total de 2,3 milioane de români sunt vaccinați sau așteaptă pe liste să fie vaccinați. Pare mult, dar vorbim de mai puțin de 15% din populația României. Și dacă includem milionul de români care deja a făcut COVID și, presupunem, nu se grăbesc prea tare la vaccinare că au deja imunitate naturală, tot abia de ajungem la o cincime din populația reală a României.
Statistic nu e suficient pentru a controla pandemia. Epidemiologic nu e suficient. Economic nu e suficient. Poate să o încetinească întrucâtva, nu știm cât de mult, dar o cincime din populație protejată prin imunitate naturală sau dobândită nu e suficient.

Unde sunt restul? De ce nu se înscriu pe liste? Există o limită a posibilității de înscriere pe listele de așteptare a platformei oficiale (n-aș cred, dar nu știu)? S-a vorbit foarte foarte mult despre vaccinuri în ultimele luni, și pozitiv și negativ (cazul AstraZeneca, unde autoritățile române au reacționat corect, bravo!). Deci nu e vorba de o lipsă de conștientizare.

Deci unde sunt cele 10 milioane de români care nu sunt pe listele de așteptare la vaccinare?Cât de ușor le e să ajungă la centrele de vaccinare?Cât de ușor le e să folosească platforma de înscriere sau telefoanele? Ce au ei de gând în privința vaccinării?

Cred că aflarea răspunsurilor la aceste întrebări ar trebui în acest moment să devină prioritatea zero pentru cei care au în sarcină campania de vaccinare în România”, a transmis expertul în politici de sănătate pe pagina de Facebook.

Citeşte şi Vlad Mixich: La finalul lunii august 80% din paturile de la ATI destinate COVID vor fi ocupate cu bolnavi în stare gravă

Reamintim că Florin Cîţu a precizat în cadrul unei conferinţe de presă la Craiova că obiectivul autorităţilor  de a vaccina 70 la sută din populaţia României va fi atins până la finalul lunii septembrie.

Potrivit datelor puse joi, 18 martie, la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), aproape 52.000 de români s-au imunizat cu serul anti-COVID în ultimele 24 de ore. De altfel, peste opt mii de români au avut reacţii adverse!