Vlad Mixich: La finalul lunii august 80% din paturile de la ATI destinate COVID vor fi ocupate cu bolnavi în stare gravă

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, susţine faptul că dacă lucrurile vor continua în ritmul actual, la sfârşitul lunii august 80% din paturile de la Terapie Intensivă pentru coronavirus în România vor ocupate de pacienţii aflaţi în stare gravă.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 14:04
Vlad Mixich: La finalul lunii august 80% din paturile de la ATI destinate COVID vor fi ocupate cu bolnavi în stare gravă

„Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, la finalul lui august 80% din paturile de terapie intensivă (ATI) destinate COVID-19 la nivel național vor fi ocupate cu bolnavi în stare gravă. !! Atunci sistemul va fi foarte aproape de acel tip de colaps în care medicii vor trebui să facă alegeri imposibile. Medici infecționiști și de ATI deja super-epuizați și obosiți. Estimarea are la bază o prognoză realizată de Institutul Național de Sănătate Publică (prin CNEPSS pe baza datelor colectate de DSU) care estimează pe baza unei modelări efectuate săptămâna trecută că în ultima zi a lui august vom avea 650 de pacienți cu COVID-19 internați la ATI și pe cifra recent anunțată de ministrul Sănătății de 840 de paturi ATI disponibile pentru pacienții COVID-19″, a scris Vlad Mixich pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Expert în sănătate: Stăm mai bine decât multe ţări vest-europene la numărul de cazuri de COVID. De pe 15 mai, fiecare e pe cont propriu

Expertul a publicat şi un grafic cu judeţele care se apropie de rata de infectare de la 3 la 1.000 de locuitori. Acesta susţine că „dacă pun interesul public înaintea interesului politic, Guvernul ar trebui să se pregătească să discute carantinarea județului”.

„Argeșul are rezervorul de cazuri deja pe trei sferturi plin și, dacă pun interesul public înaintea interesului politic, Guvernul ar trebui să se pregătească să discute carantinarea județului. Pentru că e nefiresc ca cei din Satu-Mare sau din alte județe unde epidemia este ținută sub control, să sufere economic sau sanitar din cauza județelor care, din variate motive, au pierdut controlul”, a scris Vlad Mixich.

Acesta consideră că „astfel de grafice ar trebui publicate zilnic de Guvern, în locul pomelnicelor de cifre lipsite de orice context”. „Comunicările acestea trebuie făcute pentru ca oamenii să înțeleagă rapid și simplu unde se situează comunitatea lor și cât de aproape sau departe sunt de o nouă carantinare.