Vlad Tăuşance, omul care a coordonat campania lui Iohannis: Facebook-ul poate aduce între 5% şi 20% din voturi

Vlad Tăuşance, tânărul care a coordonat campania online a lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale (dată acum ca exemplu de bune practici), arată, într-un interviu exclusiv pentru RomaniaTV.net, ce potenţial are Facebook-ul pentru candidaţii la alegerile locale 2016, cum se construieşte un mesaj, ce tip de electorat se găseşte în online. Cât costă toate acestea? Destul de puţin astfel încât orice candidat să fie obligat să ia în calcul acest mediu de comunicare.

24 feb. 2016, 07:49

Politicienii nu mai pot ignora comunicarea online şi în special Facebook-ul. Peste 8,4 milioane de români sunt conectaţi la cea mai importantă reţea de socializare, iar dintre aceştia aproape două milioane sunt în Bucureşti, conform Facebrands. Cel mai important om din România, Klaus Iohannis, este şi cel mai elocvent exemplu care arată forţa social media. A câştigat alegerile prezidenţiale ajutat de un milion de fani, iar pagina sa de Facebook a devenit cea mai mare comunitate din jurul unui om politic în mediul online. Tot Iohannis a fost şi protagonistul modelului de aşa nu: o declaraţie scandaloasă l-a costat scump pe şeful statului. Peste 41.000 de fani s-au dezis de Klaus Iohannis în doar câteva zile, după declaraţia privind evauarea Antena 3. Liderul de la Cotroceni a reacţionat şi a subliniat că a înţeles foarte clar mesajul pe care l-a primit via Facebook.

Vlad Tăuşance*, omul din spatele campaniei prezidenţiale online, arată, în exclusivitate pentru RomaniaTV.net, câte voturi ar putea genera Facebook la alegerile locale şi de ce buget minim au nevoie politicienii pentru o prezenţă pe cea mai mare reţea de socializare. 

RomaniaTV.net: Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale cu un aport consistent al Facebook-ului. Pentru ce profil de candidat ar putea „juca” reţeaua de socializare un rol important la alegerile locale?

Vlad Tăuşance: Localele, la fel ca prezidențialele, sunt alegeri cu un grad mare de interes, cu o miză simbolică ce ține de patriotism local, dar și una practică, care ține de proiectele de dezvoltare pe termen scurt și mediu ale localității. În acest caz, beneficiul exercitării votului, fie el negativ sau de încredere, este clar pentru toată lumea, spre deosebire de parlamentare sau abstractele euro-parlamentare. Asta înseamnă că va participa la vot un segment electoral „liber”, neînregimentat şi imprevizibil, în mare parte compus din tineri.

Aceste procente pot face diferența, mai ales într-un sistem într-un singur tur. Așadar, cred că toți candidații, mai ales cei din poll-position, vor încerca să comunice online, să capitalizeze acest interes. Independenții, partidele regionale sau partidele-proiect sunt, de obicei, native în mediul online, deci ne putem aştepta să-l folosească cel mai intens, poate chiar agresiv (prin campanii de meme-uri sau raiduri de trolling), forţând o blocadă a candidaților sistemului. 

RomaniaTV.net: Cine ar avea cel mai mult de câştigat de pe urma Facebook-ului?

Vlad Tăuşance: Facebook-ul nu strică aproape nimănui, dar nici nu îți bagă neapărat voturi în urnă. Internetul are memorie lungă, iar bubele din CV – plagiate, doctorate contestabile, poziții publice față de subiecte sensibile de ecologie sau drepturile omului – sau din declarațiile de avere și interese au tendința să iasă la iveală. Online-ul este un mediu acid, reactiv și nu este favorabil, de regulă, candidaților sistemului, ci mai degrabă celor care îl provoacă. Nu cred că un candidat PSD precum Florin Bîrsășteanu, înscris în lupta pentru Timișoara, va face ceva notabil în online, mediu din care lipsește precaut în acest moment. Sunt curios să văd dacă Nicolae Robu, primarul en titre, va câștiga efectiv voturi pe acest canal, pe care îl folosește cu entuziasm. Sunt independenți care au ”furat startul”, care au început din timp o campanie coerentă și corectă de creștere a notorietății, precum Cristian Machedonschi din Brașov, devenind o sursă de bune practici, după standardele mele. Îndepărtându-ne de orașele mari, cred într-un scor bun obținut prin intermediul online-ului de către Tică Darie, candidatul-surpriză de la Roșia Montană. Sunt, însă, și politicieni ai sistemului, aflați în funcție, care „simt” online-ul, așa cum „simt” și mass-media. Mă gândesc, de exemplu, la primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, un comunicator nativ, care știe să propună subiecte și să întrețină conversația. Sunt sigur că Pavel Badea, contra-candidatul PNL pentru Craiova, va încerca să-și câștige locul și simpatia alegătorilor în acest mediu printr-o campanie creativă și proactivă. Când standardele sunt ridicate, echipele de campanie sunt obligate la inovație.  

„Dacă în jurul politicianului este vid, dacă obediența a fost mai importantă decât competența, costurile cresc”

RomaniaTV.net: Ce buget crezi că ar fi necesar pentru o campanie electorală a unui candidat de top 3?

Vlad Tăușance: Mărimea bugetului este invers proporțională cu valoarea echipei. Dacă politicienii au știut să atragă și să cultive talente (oameni de comunicare, graficieni, fotografi, regizori, strategi, manageri de comunitate, bloggeri), bugetul se reduce simțitor, pentru că acești oameni au propriile comunități și resurse pe care le vor accesa la costuri reduse. Dacă în jurul politicianului este vid, dacă obediența a fost mai importantă decât competența, costurile cresc.

Dincolo de costurile de producție și de personal, pentru că online-ul înseamnă conținut de calitate și viteză de reacție, există costurile de media-buying. Vizibilitatea în social media costă, iar pentru un oraș de dimensiuni medii, n-aș deschide Facebook-ul fără un buget de 10.000 de dolari pentru postări promovate și campanii micro-targetate. 

RomaniaTV.net: În urmă cu patru ani s-au prezentat la urne în București peste 800.000 de alegători (45% din electoratul bucureştean), iar Sorin Oprescu a câștigat cu 430.000 de voturi. Poți face o estimare câte voturi ar putea genera Facebook-ul pentru primii trei candidați cu șanse din momentul acesta: PSD, PNL și Nicuşor Dan?

Vlad Tăușance: Mi-e greu să avansez o cifră exactă, pentru că Facebook-ul este doar unul dintre canalele online de comunicare și de informare folosite de către o bună parte dintre români, alături de mesageria de WhatsApp, emailul, blogurile, vlogurile de pe YouTube și site-urile de știri.

Nu poți izola efectele Facebook-ului și nu poți face campanie doar pe Facebook. Știm că există un electorat activ online, care poate fi mobilizat prin acest mediu. În funcție de mesaj, context și presiune, aș zice că acesta variază între 5 și 20%, estimare pe care o fac pornind de studiul de caz Nicușor Dan. Dar social media nu poate suplini, pentru moment, door-to-door-ul, contactul direct cu candidatul și echipa lui. Deciziile în ceea ce privește votul, la fel ca deciziile de achiziții cu miză – casă, mașină, vacanțe – urmează un ciclu în patru etape: descoperire – culegere de argumente – presiune a apropiaților – contact direct cu produsul sau vânzătorul. Primele trei etape sunt acoperite de online: aici aflu despre candidat, văd ce are de spus, văd că prietenii sau familia mea îl aprobă sau susțin. Ultimul pas, decisiv de cele mai multe ori, are nevoie și de alte canale de comunicare. 

RomaniaTV.net: Despre Klaus Iohannis spuneai că este un BMW într-o piață de mașini coreene second hand. Ce mărci li s-ar potrivi posibililor candidați de la Primăria Capitalei?

Vlad Tăușance: Era doar o comparație, nu sunt un mare specialist în mașini, dar de dragul jocului fac o încercare. Potriviți voi candidații cu mărcile, după inspirație. Q7, cu GPL montat pentru economie, obligatoriu alb, obligatoriu oprit pe bulevard cu avariile pornite. Range Rover verde metalizat, 1998, prim proprietar. Logan alb de firmă. Toyota Prius, 2006. Smart.

(Posibili candidați la alegerile pentru Primăria Capitelei: Gabriela Firea (PSD), Cristian Bușoi a fost înlocuit cu Ludovic Orban (PNL), Traian Basescu (PMP), Nicușor Dan, Adrian Thiess, Ciprian Ciucu – n.red.). 

„Nu există candidat care să adune voturile lui Oprescu”

RomaniaTV.net: Există în momentul acesta vreun nume care ar putea să se apropie de numărul de voturi obținut de Sorin Oprescu în 2012?

Vlad Tăușance: Din fericire, nu. Cred că vom avea un electorat divizat și sper într-un scor bun al independenților, care să dea un semnal pozitiv pentru noile generații care se simt atrase de politică. 

RomaniaTV.net: Ce loc crezi că ar trebui să ocupe Facebook-ul în mixul de media pentru un candidat de top 3? Până acum, aceștia mizau pe outdoor și TV.

Vlad Tăușance: Online-ul, care include și Facebook-ul, este inevitabil dacă vrei o campanie relevantă, care să atingă întregul spectru al audienței. Trebuie gândit, însă, în afara platformei, Facebook este un mijloc, nu este un scop. O prezență consistentă online, parte dintr-un brand personal puternic, nu se construiește doar pe Facebook și nu se se construiește doar pentru campania electorală.

 

* Vlad Tăușance nu a dorit să comenteze declaraţiile recente ale preşedintelui Iohannis despre evacuarea Antenei 3, declaraţii care au dus la cea mai abruptă scădere a unei pagini de Facebook.