Vlad Voiculescu: „Cea mai importantă măsură din şcoli este aerisirea. Fiecare copil poate fi un mic erou pentru el şi pentru familia sa, dacă respectă regulile”

Ministrul Sănătăţii a explicat vineri, într-o conferinţă de presă comună, alături de Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei, cum se va face testarea profesorilor şi elevilor şi a vorbit despre vaccinarea cadrelor didactice.

05 feb. 2021, 12:29
Vlad Voiculescu: „Cea mai importantă măsură din şcoli este aerisirea. Fiecare copil poate fi un mic erou pentru el şi pentru familia sa, dacă respectă regulile”

Vlad Voiculescu

a susţinut vineri o conferinţă de presă comună cu Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru a explica felul în care luni se vor deschide şcolile, în trei scenarii posibile, în funcţie de rata de infectare din fiecare localitate

„E o zi importanta, pentru ca anuntam redeschiderea scolilor si masurile necesare pentru siguranta copiilor si cadrelor didactice. Sunt cateva reguli simple, care vor fi publicate si intr-un ghid. Reguli simple pentru parinti:  evaluarea si pastrarea acasa daca are orice simptome de Covid, este necesar ca parintii sa-si prezinte acordul pentru testare, printr-un formular tip. Vor exista teste antigen, o parte au fost distribuite, altele urmeaza in perioada imediat urmatoare. Subliniez, nu este necesara adeverinta de la medicul de familie pentru inceperea scolii. Daca exista copii cu probleme cronice si au adeveriunta mai veche, e buna si acum. Pentru parinti, un ultim mesaj: prioritatea noastra a fost sa nu aducem parintii si copii in fata unui risc suplimentar. Co piii trebuie sa mearga la scoala, dar in siguranta, iar siguranta o putem obtine doar prin colaborare, cu profesorrii, cu cadrul medical scolar, cu medicul de familie.

Pentru directori, este nevoie sa se pastreze curatenia, baile sa fie cum trebuie, aerisirea sa se faca la termene regulate. Este cea mai importanta masura. Scolile trebuie sa aiba un cabinet medical sau, daca nu exista, un spatiu izolator, unde un copil cu eventuale simptome sa fie insotit si anuntati parintii, medicul scolar si DSP.

Vlad Voiculescu: Fiecare copil poate fi un mic erou

Pentru medicii scolari, medicii de familie, este importanta instruirea. Vor exista teleconferinte cu specialisti, iar acest lucru se va intampla chiar de astazi. Este important numarul de teste care se fac si care se raporteaza. Fiecare test trebuie raportat in maximum 24 de ore.

Un mesaj pentru copii. Sunt convins ca sunt bucurosi ca incep scoala. Este important sa aiba grija la igiena si sa pastreze distanta. Fiecare dintre ei poate fi un mic erou, daca tine de aceste reguli si daca colaboreaza la randul lor cu medicii si cadrele didactice.

Testarea se va face pentru cadrele didactice si copiii care au simptome. Atunci canhd un copil este testat pozitiv, urmeaza o ancheta epidemiologica, condusa de DSP, de aceea va fi nevoie de colaborare. Asta inseamna ca acei colegi care au intrat in contact cu copilul testat pozitiv, vor trebui testati, cu consimtamantul parintilor. De aceea este nevoie sa fie actualizate datele de contact, ca aceasta comunicare sa poata fi rapida.

O buna parte dintre medicii scolari detasati la DSP-uri vor merge inapoi in unitatile scolare, pentru ca acestea isi vor incepe activitatea fizic.

Acolo unde nu exista un cabinet medical se va identifica de catre conducerea scolilor un spatiu care sa poata fi folosit ca izolator. Acest lucru nu este nou, trebuia facut oricum. Se pot face teste rapide, iar daca nu exista personal medical in scoala, se apeleaza la medicul de familie.”, a spus Vlad Voiculescu.