Vlad Voiculescu, despre neregulile menţionate în rapoartele de la „Matei Balş” şi Piatra Neamţ: „Sunt multe: clădiri vechi, instalaţii vechi”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat, vineri, că între neregulile identificate în rapoartele făcute în urma incendiilor de la Piatra Neamţ şi Institutul "Matei Balş" se numără spaţiul insuficient, numărul de paturi, clădirile vechi, instalaţiile electrice şi de gaze medicale vechi, menţionând că acestea trebuie remediate cât mai curând.

26 feb. 2021, 22:21
Vlad Voiculescu, despre neregulile menţionate în rapoartele de la „Matei Balş” şi Piatra Neamţ: „Sunt multe: clădiri vechi, instalaţii vechi”

Vlad Voiculescu a fost întrebat, la Parlament, în ce stadiu sunt rapoartele în cazul incendiilor de la Piatra Neamţ şi de la Institutul „Matei Balş”, iar ministrul a răspuns că sunt mai multe astfel de documente: de la IGSU şi din interiorul Ministerului Sănătăţii, pornite de la Inspecţia Sanitară de Stat şi cu rezultate şi de la Direcţiile de Sănătate Publică.

„Avem aproape în fiecare zi măsurări ale îndeplinirii măsurilor. Pe de o parte, dacă vorbim despre măsurile Inspecţiei Sanitare de Stat, arată că la peste un sfert din spitale sau un sfert de măsuri au fost îndeplinite într-un termen relativ scurt, dar mai sunt multe lucruri de făcut. Pentru unele este nevoie de finanţare şi tocmai de aceea am lansat propunerea sau deja posibilitatea de finanţare de 50 de milioane de euro, împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a adăugat ministrul.

Întrebat ce nereguli concrete sunt menţionate în rapoarte, Voiculescu a spus: „Sunt multe, vorbim despre spaţiul insuficient, vorbim despre numărul de paturi, despre clădiri vechi, despre diverse neajunsuri de la un spital la altul, instalaţii electrice vechi, instalaţii de gaze medicale vechi. Lucrurile trebuie remediate cât mai curând”.

Vlad Voiculescu spune că trebuie identificate erorile din sistem, nu neapărat un vinovat punctual

El a precizat că există termene şi un plan de acţiuni concret, precum şi măsuri care sunt verificate lunar.

„Evident că vorbim şi despre eroare umană, eroarea umană nu poate fi identificată într-un raport, ce poate fi identificat într-un raport este existenţa sau nonexistenţa unor proceduri, nevoia unor proceduri noi, ce face orice raport este să se uite la procese. Şi asta trebuie să facem cred că noi, ca ţară, şi noi cu siguranţă în sănătate mai mult, să nu căutăm doar un vinovat punctual, ci mai degrabă să ne uităm ce a fost greşit înăuntrul procesului”, a afirmat Voiculescu.

În 18 februarie, premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat dacă a primit rapoartele Corpului de Control privind incendiile de la Institutul „Matei Balş” şi Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, că a cerut să fie reanalizată situaţia la Piatra Neamţ şi că a primit raportul privind ce s-a întâmplat la „Matei Balş”, iar unele lucruri au fost demarate. El a adăugat că „în cazul în care există probleme de natură penală, ele vor merge exact către instituţiile respective”.

„Unele dintre rapoarte, am primit Matei Balş. Piatra Neamţ, eu vreau să vă aduc aminte că la Piatra Neamţ am trimis şi Inspecţia Economică. Am un raport preliminar cu care nu am fost foarte fericit, am cerut să se reanalizeze. Cel de la Matei Balş îl am. Unele lucruri au fost demarate. Aşa cum am spus de fiecare dată, rapoartele pe care le primesc de la Corpul de Control sau Inspecţia Economică, în cazul în care există probleme de natură penală, ele vor merge exact către instituţiile respective. O să văd ce pot să fac public din aceste rapoarte şi le vom face publice”, a afirmat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Emilian Popovici, avertismentul care le dă fiori românilor: „Tulpina britanică ar putea să devină dominantă”


loading...