Vlad Voiculescu: La Spitalul Colentina sunt peste 500 de morți în plus. Diferențe sunt și la spitalul ROL 2

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, reclamă probleme cu raportarea deceselor de coronavirus la Spitalul Colentina şi Spitalul ROL 2. Voiculescu a declarat că „e trist că există o discuție sau o replică a premierului” în legătură cu documentul privind înființarea unui grup de lucru care să verifice morții de COVID-19. Reprezentanții MApN îl contrazic.

19 apr. 2021, 15:20
Vlad Voiculescu: La Spitalul Colentina sunt peste 500 de morți în plus. Diferențe sunt și la spitalul ROL 2

Vlad Voiculescu a declarat că a descoperit că la Spitalul Colentina diferențele de raportare ar fi de ordinul „sutelor” de morți. De asemenea, și la Spitalul ROL 2 ar fi fost raportate mai puține decese în platformă, decât numărul morților din spital, mai susține fostul ministru.

Fostul ministru susține că a descoperit diferențe în raportările morților de Covid-19 la nivelul mai multor spitale.

„Constați o problemă, constați urgența și stabilești cine o să se ocupe de ea. Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul deceselor în platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul deceselor din platforma în care raportează toată lumea.

La Spitalul Colentina diferența este de sute, peste 500, și la spitalul ROL 2, acea unitatea militară din curtea Spitalului Ana Aslan sunt diferențe. Cineva nu a raportat cum trebuie sau rezultatele nu au fost validate cum trebuie. Principala responsabilitate este la Institutul Național de Sănătate Publică”, a mai declarat Voiculescu, la Europa FM.

Citiți și Vlad Voiculescu: „Nu exclud întoarcerea mea la Ministerul Sănătății. Dacă aș avea ce să-mi reproșez, nu aș avea acest curaj”

„E trist că există o discuție sau o replică a premierului în legătură cu acest lucru. Există o decizie a unui secretar de stat în legătură cu acest grup de lucru. Actul este și public și discuția dacă actul respectiv a avut dosar cu șină este ridicolă. Pe documentul publicat data este de 12 aprilie, pe 14 am fost demiși. Toată discuția ar trebui să fie pe fond. Grupul nu a apucat să lucreze. Au fost câteva întâlniri în care ne-am lămurit că există o problemă și grupul de lucru ar fi trebuit să meargă la nivelul fiecărui spital”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătății a transmis luni că grupul de lucru de care vorbește fostul ministru a fost înființat printr-o decizie care a fost adăugată ulterior în registrul secretarului de stat Andreea Moldovan. De asemenea, MS precizează că la nivelul ministerului nu era cunoscută această decizie luată de echipa fostului ministru Vlad Voiculescu.

În replică, Ministerul Apărării a transmis că formaţiunea medicală de tratament (FMT) ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, funcţionează ca spital COVID din luna aprilie 2020.

„Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaţionalizată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate şi raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicaţia Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formaţiunea medicală atât în Corona Forms, cât şi în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autorităţile care au acces în aceste baze de date, conform competenţelor legale”, a transmis Ministerul Apărării.

Citiți și Vlad Voiculescu, despre posturile din spitale scoase la concurs cu dedicație: „Cunosc acest fenomen. Trebuie să înceteze”