Vlad Voiculescu se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei. „Candidez pe lista pentru Consiliul General”

Vlad Voiculescu a anunţat că s-a retras din cursa pentru Primăria Municipiului Bucureşti şi va deschide lista de candidaţi ai Alianţei USR-PLUS la Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Fostul ministru al Sănătăţii a criticat susţinerea lui Nicuşor Dan de către PNL, susţinând că e vorba despre "un candidat care a fost ales pe din dos, în spatele uşilor închise".

RomaniaTV.net
28 feb. 2020, 11:00
Vlad Voiculescu se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei. „Candidez pe lista pentru Consiliul General”

Declaraţiile lui Vlad Voiculescu despre retragerea din cursa pentru Primăria Capitalei

 • De doi ani am început să lucrez la proiectul „Bucureştiului oamenilor buni”. Acest proiect nu este despre un singur om. Nu este despre Vlad. Este despre câteva sute de experţi şi despre mii de oameni care au contribuit cu ideile lor, cu donaţiile lor, cu munca lor pe străzi.
 • În momentul ăsta avem o realitate politică care ne aşează în faţă întrebarea cum mergem mai departe.
 • Atât timp cât avem un candidat onest, care strânge susţinerea partidelor de Opoziţie şi atât timp cât avem siguranţa că acest candidat va câştiga alegerile împotriva PSD şi a Gabrielei Firea, în condiţiile astea nu voi mai merge mai departe cu candidatura.
 • El nu dau un cec în alb PNL. Aştept să văd care sunt negocierile. O parte dintre ele au fost făcute transparent. Cele din PLUS, din USR, din Alianţă au fost făcute transparent. Cred că este păcat, nu pentru mine, pentru noi toţi că nu am avut un proces la care să contribuie zeci de mii de bucureşteni în a-şi alege candidatul.
 • Este păcat că un candidat, e adevărat, susţinut de mai multe partide de Opoziţie, dar un candidat care a fost ales pe din dos, în spatele uşilor închise, mai degrabă după interesele unui şef de partid sau altuia. De aceasta am propus alegeri primare. Cred că oamenii trebuie să fie consultaţi.
 • Cred că ar trebui să fim într-o altă epocă politică, nu în continuare în care totul se face în spatele uşilor închise, cu surprize de genul celei pe care am aflat-o ieri.
 • Cred că în politică, mai mult decât în alte circumstanţe, scopul nu scuză mijloacele. Atât timp cât avem o alternativă credibilă, onestă, reală, spun şanse reale de acum până în momentul alegerilor, nu voi sta în calea ei.
 • Despre modul în care Nicuşor Dan a negociat cu PNL, fără a anunţat alianţa USR-PLUS. Când vorbesc despre onestitate, vorbesc despre onestitate în faţa publicului, onestitatea care ne arată că un om nu ar trăda interesul publicului pentru interesele unui partid. Ce am văzut ieri a fost politică veche. Nicuşor Dan a făcut uz, de ceea ce înţelegem noi toţi. O înţelegere pe la spate, atât timp cât era într-o competiţie, o competiţie în care dumnealui s-a înscris alături de mine, pentru desemnarea candidatului USR-PLUS. Dumnealui a mers pe la spate la PNL. A obţinut susţinerea lor. De ce a făcut PNL pasul acesta? Din acelaşi motiv pentru care la Iaşi vor să-l susţină pe Chirica, motiv pentru care ici şi colo au un om fie de la Alianţă, fie din societatea civilă şi arată că sunt un partid nou. Aştept să văd faptele PNL.
 • Atât timp cât candidatul desemnat este un om onest şi nu avem în momentul ăsta semnale că domnul Nicuşor Dan nu ar fi un om onest şi atât timp cât avem un contracandidat onest care să fi adunat suportul majorităţii partidelor aflate în opoziţie şi avem siguranţa că va câştiga, eu nu mă voi pune în calea lui. 
 • Despre decizia PLUS de a-l susţine pe Nicuşor Dan. Aştept să văd care este substanţa acestei înţelegeri. Dacă dumnevoastră o cunoaşteţi, eu nu o cunosc. Înţeleg că există o înţelegere între Nicuşor Dan şi PNL. Aştept să văd în ce constă aceasta, aştept să văd ce a fost promis şi aştept să văd asta în zilele următoare atunci când vom vedea cum arată echipele pentru Municipiul Bucureşti, pentru Consiliul General, pentru sectoare. O să vedem în ce constă înţelegerea cu PNL. 
 • Vom merge la negocieri cu celelalte partide.
 • Ce voi face este să candidez pe lista pentru Consiliul General şi voi cere încrederea oamenilor ca proiectele pe care le-am prezentat să poată deveni realitate. Nu am venit aici pentru funcţii.
 • Mai întâi va exista o discuţie cu cei de la USR între PLUS şi USR, după care, cel mai probabil, cu PNL. Iată că în politică ai confirmări că lucrurile se mai fac altfel decât transparent.
 • Mă simt dezamăgit că lucrurile continuă aşa. Pentru Nicuşor Dan, am o oarecare înţelegere. Ştiu că îşi dorea foarte tare, dincolo de orice, funcţia asta. Nu e cazul meu. 
 • Nu mi-aş dori o funcţie dincolo de orice. Mă aştept ca de acum încolo să punem interesul oamenilor pe primul plan. 
 • Despre o posibilă candidatură la alegerile parlamentare. În general, de câţiva ani încoace, îmi permit luxul acesta de a face ce cred eu că obţine cel mai mare impact. Asta îmi aduce bucurie să fac ceva pentru oamenii vulnerabili. 
 • Am încredere că măcar atât se va întâmpla în perioada următoare, să nu vedem pe liste şi nu vom vedea candidaţi pentru Primăriile de sector oameni certaţi cu legea, despre care se ştie că s-au servit din bugetul public.
 • Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura ca independent. Ştim că de ani de zile asta îşi doreşte. PNL a făcut această mişcare politică, foarte inteligentă pe termen pe lung, dar întotdeauna trebuie să te uiţi la motive. 
 • Motivele pentru care PNL a făcut mişcarea politică de ieri sunt foarte clare: le putem cita pe cele care sună bine pentru PNL, adică maturitate politică, a venit lângă celaltă parte a Opoziţiei. Putem să vedem care sunt problemele PNL în ultima perioadă la guvernare. Putem vedea că nu există alegeri în două tururi, nu există alegeri anticipate, că problemele din justiţie au fost rezolvate aşa cum au considerat dânşii. Probabil că PSD dacă ar fi luat măsurile pe care le-a luat PNL în ultimele săptămâni am fi fost cu toţii în stradă. Cam aşa stau lucrurile la PNL. 
 • Probabil că aveam nevoie să arate undeva unde se vede că pot acţiona responsabil şi pentru asta merită lăudaţi. Din punct de vedere politic, compertitorul politic al PNL este USR-PLUS.
 • Ce a reuşit PNL să facă ieri este să destabilizeze Alianţa USR-PLUS şi să scoată la suprafaţă o oarecare vulnerabilitate. Să faci politică altfel, transparent câteodată ia timp şi ia resurse. E o vulnerabilitate pe care ne-am asumat-o. E o lecţie de învăţat pentru USR-PLUS.
 • În interesul oamenilor nu poate fi alegerea candidatului de către un şef de partid sau de către mai mulţi şefi de partide.

 

Deşi a fost desemnat în august 2019 drept candidat al PLUS la Primăria Generală, Vlad Voiculescu a decis să se retragă şi să accepte în schimb primul loc pe lista candidaţilor la Consiliul General, notează Evz. Decizia survine la o zi după ce preşedintele liberal Ludovic Orban a anunţat că PNL susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei.

Citeşte şi: Nicuşor Dan este susţinut de PNL la Primăria Capitalei. Ludovic Orban: „Primul obiectiv este de a elibera Bucureştiul de domnia PSD”

Reacţia lui Dacian Cioloş, despre retragerea lui Vlad Voiculescu: „Forțele reformatoare trebuie să aibă un candidat unic la Primăria Capitalei”

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a scris vineri pe Facebook că „forțele reformatoare trebuie să aibă un candidat unic la Primăria Capitalei, un candidat care să pună capăt mandatului dezastruos al Gabrielei Firea”.

Iată mesajul publicat de Dacian Cioloş:

„Politica este despre oameni, nu despre partide. Este despre ceea ce putem face pentru cei care ne votează și ne dau responsabilitatea de a munci în interesul lor.

Alegerile pentru Primăria București sunt despre bucureșteni, despre dreptul lor de a trăi într-o capitală europeană, modernă, curată, cu o administrație care lucrează pentru ei.

Mi-ar fi plăcut ca Nicușor Dan să fi discutat cu Vlad Voiculescu și despre susținerea pe care o negocia cu Ludovic Orban, așa cum au discutat despre multe alte probleme, transparent, constructiv. Ar fi fost bine ca anunțul despre candidatul comun să fi fost unul făcut împreună de Alianța USR PLUS, PNL, PMP și mișcările civice care s-ar fi alăturat acestui proiect. Am văzut însă suficiente în politica românească ca să înțeleg tentația unei „lovituri“ de imagine și calculele politice din spatele ei. O „lovitură“ de care, din punctul meu de vedere, avea nevoie numai Ludovic Orban.

Vrem să promovăm oameni noi și curați în politică, dar dacă-i împingem în față folosind metehne vechi, care au dus politica la gradul actual de decredibilizare în societate, ne mai compromitem pentru câteva decenii. Scopul nu scuză mijloacele, mai ales atunci când oamenii vor o construcție bazată pe sinceritate. Degeaba aducem oameni noi în politică dacă-i împingem să înghită năravuri ale vechii politici, care au adus România acolo unde e acum.

Dincolo de asta, însă, rămân neclintit în convingerea că forțele reformatoare trebuie să aibă un candidat unic la Primăria Capitalei, un candidat care să pună capăt mandatului dezastruos al Gabrielei Firea.

E important semnalul dat de Ludovic Orban în această direcție. Scopul e bun, mijloacele ar putea să fie mult îmbunătățite. Ca să redăm încrederea bucureștenilor în puterea votului lor, este esențial să construim această încredere între noi.

Voi crede în deschiderea recentă a PNL dacă va renunța să racoleze pesediști, aldiști și alți politicieni compromiși prin faptele lor, inamici ai democrației, din cauza cărora am ieșit în stradă în ultimii ani. Toată România are nevoie de un nou început, de liste curate cu oameni care nu sunt compromiși.

Doar dacă se merge în această direcție, PLUS va fi un partener constructiv și deschis.

Dincolo de numele unui candidat sau altul, este esențial să demonstrăm oamenilor că acel candidat vine cu un plan coerent, cu o echipă, cu proiecte, cu soluții, astfel încât să reușească să transforme Bucureștiul într-un oraș în care să-ți fie drag să trăiești. Vlad Voiculescu a pus transparent pe masă un asemenea plan și o echipă competentă care să-l poată implementa. Orice înțelegere trebuie să păstreze acest proiect și oamenii care i s-au alăturat”


loading...