Vlad Voiculescu, despre deschiderea şcolilor: „O să evit să mă pronunţ. Întrebaţi-mă altceva, vă rog”

Decizia finală privind redeschiderea şcolilor este aşteptată astăzi. Se vor lua în calcul cifrele referitoare la pandemie, răspândirea noii tulpini de coronavirus şi progresul în vaccinarea angajaţilor din învăţământ.

02 feb. 2021, 08:30
Vlad Voiculescu, despre deschiderea şcolilor: „O să evit să mă pronunţ. Întrebaţi-mă altceva, vă rog”

Vlad Voiculescu a evitat să se pronunţe, luni seară, dacă şcolile ar trebui sau nu să se redeschidă. El a mai precizat că după ce va ajunge în România şi vaccinul de la AstraZeneca, cadrele didactice ar trebui să aibă prioritate la vaccinare împotriva COVID-19, anunță news.ro.

”Vă închipuiţi că nu pot să mă pronunţ în momentul ăsta. O să evit să mă pronunţ. Întrebaţi-mă altceva, vă rog”, a declarat Vlad Voiculescu, la B1 TV, luni seară, întrebat fiind, dacă şcolile ar trebui sau nu să se redeschidă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a adăugat că profesorii şi învăţătorii ar trebui să aibă prioritate la vaccinare. ”Odată ce avem AstraZeneca cred că profesorii şi învăţătorii trebuie să capete prioritate, da”, a precizat Voiculescu.

O decizie privind redeschiderea unităţilor de învăţământ din data de 8 februarie, după vacanţa intersemestrială, va fi luată marţi.

Decizia finală privind redeschiderea şcolilor începând cu 8 februarie este aşteptată, marţi, după o nouă evaluare a situaţiei epidemiologice. Revenirea elevilor în bănci este dorită de majoritatea factorilor implicaţi în luarea deciziei, însă contagiozitatea mare a noii tulpini de coronavirus şi faptul că puţini dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat sunt principalele vulnerabilităţi.

Decizia privind deschiderea şcolilor după vacanţa intersemestrială va fi luată de preşedintele Klaus Iohannis împreună cu premierul Florin Cîţu, miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei şi specialiştii din sistemul sanitar care deţin cele mai noi date referitoare la evoluţia pandemiei.

În cazul în care se va reveni la şcoală decizia va fi descentralizată la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de incidenţa cumulată.

Redeschiderea şcolilor în România. Sorin Cîmpeanu: „Trebuie schimbat orarul dacă se redeschid şcolile”

Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”. La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.

Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar. La peste 6 la mie, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online.