Vladimir Putin a acceptat inspectarea centralei nucleare de la Zaporojie: „Creează riscul unei catastrofe de mare anvergură”

Vladimir Putin a avut o discuție telefonică, vineri, cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Cei doi au ajuns la un acord în privința necesității trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă.

19 aug. 2022, 19:51
Vladimir Putin a acceptat inspectarea centralei nucleare de la Zaporojie: „Creează riscul unei catastrofe de mare anvergură”

Conform versiunii prezentate de preşedinţia rusă asupra desfăşurării acestei discuţii, Vladimir Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie creează riscul unei ”catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii”.

Cei doi preşedinţi au convenit asupra necesităţii ca o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la acea centrală, mai menţionează Kremlinul.

Vladimir Putin i s-a plâns lui Emmanuel Macron în legătură cu menţinerea obstacolelor în calea exportului de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti pe piaţa internaţională, în pofida acordului semnat la Istanbul ce a permis deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, înţelegere care de asemenea prevede reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Aceste exporturi ruseşti sunt afectate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare ca urmare sancţiunilor occidentale instituite împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei

Citește și Recep Erdogan va discuta de urgență cu Vladimir Putin. Eforturi susținute pentru evitarea unei catastrofe mondiale

Citește și Kim Jong-un NU vrea să renunțe la bombele nucleare. Mesaj dur pentru aliații occidentali, din partea surorii sale