Recep Erdogan va discuta de urgență cu Vladimir Putin. Eforturi susținute pentru evitarea unei catastrofe mondiale

Recep Erdogan, președintele Turciei, care și-a asumat rolul de mediator pe fondul conflictului din Ucraina, a anunțat că va discuta cu Vladimir Putin pentru a detensiona situația de la centrala nucleară Zaporojie. 

19 aug. 2022, 16:40
Recep Erdogan va discuta de urgență cu Vladimir Putin. Eforturi susținute pentru evitarea unei catastrofe mondiale

De la declanșarea conflictului militar, Recep Erdogan s-a poziționat împotriva invaziei rusești din Ucraina. Totodată, a criticat liderii occidentali pentru că nu știu cum să se comporte cu Vladimir Putin și pentru că nu vor să detensioneze situația. Președintele Turciei a încercat să-i strângă la masă pe toți cei implicați, pentru a putea găsi o soluție de compromis, iar potrivit celor mai recente declarații ale sale, următoarea discuție o va purta cu liderul de la Kremlin.

În opinia lui Recep Erdogan, ucrainenii și rușii trebuie să acționeze cât mai rapid pentru a evita o tragedie în zona centralei nucleare Zaporojie.

„Vom discuta problema (n.r. – centralei nucleare Zaporojie) cu (n.r. – Vladimir) Putin şi îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ceea ce trebuie, ca un pas important pentru pacea în lume”, a declarat Erdogan, potrivit presei internaționale.

De asemenea, Erdogan a asigurat la rândul său că Turcia „nu are pretenții” la teritoriul sirian.

 

Vladimir Putin, mereu deschis la dialog cu Recep Erdogan

 

De la începutul conflictului din Ucraina, Erdogan și Putin au avut mai multe discuții telefonice și întâlniri. Cea mai recentă întrevedere s-a desfășurat chiar în această vară.

Erdogan și Putin au vorbit inclusiv despre conflictul din Siria.

„Întâlnirea a fost utilă şi foarte instructivă (…) Am discutat puncte cheie ale coordonării noastre în ceea ce priveşte Siria”, a declarat Vladimir Putin la finalul discuţiilor, într-un discurs difuzat la televiziunea rusă.

În contextul întâlnirilor din capitala Iranului, Putin a declarat că se înregistrează progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi i-a mulţumit omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru „medierea” în acest dosar.