Vladimir Putin a anunţat obiectivele Uniunii Economice Eurasiatice

Crearea unui climat de afaceri favorabil şi dezvoltarea potenţialului de cooperare între statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice sunt prioritare, a declarat, luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, informează agenția oficială rusă TASS citată de Mediafax.

26 dec. 2016, 15:28
Vladimir Putin a anunţat obiectivele Uniunii Economice Eurasiatice

„Crearea unui mediu de afaceri favorabil exploatării depline a potenţialului industrial şi tehnologic al ţărilor noastre devine una dintre priorităţile principale ale Uniunii Economice Eurasiatice”, a declarat Vladimir Putin la reuniunea Consiliului Economic Suprem Eurasiatic.

Liderul Rusiei a notat că, la doi ani de la formare, Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) a produs o largă piaţă comună care funcţionează pe baza principiilor stabilite, compatibile cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Indicatorii comerţului comun au crescut semnificativ, iar barierele asupra liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor, forţei de muncă şi capitalului sunt eliminate etapizat, a subliniat liderul de la Kremlin.

„De la formarea Uniunii, numărul barierelor de tip tarifar s-a redus cu peste 30%. Anul acesta, a fost creată piaţa unică a produselor farmaceutice şi medicale, care va contribui la reducerea preţurilor şi la intensificarea controalelor de calitate”, a afirmat Vladimir Putin.

Liderul Rusiei a amintit că, la nivelul UEEA, s-a aprobat conceptul formării unor pieţe comune pentru gaz, petrol şi produse derivate înainte de anul 2025, precum şi adoptarea unor reglementări comune în comerţul cu electricitate.

„Acţiunile de constituire a pieţei financiare comune până în 2025 continuă. În acest sens, este necesară armonizarea reglementărilor monetare, de schimb monetar şi a operaţiunilor bancare. De asemenea, a fost dezvoltat un nou proiect al Codului vamal al UEEA”, a subliniat liderul rus.

Din Uniunea Economică Eurasiatică fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan. Mongolia şi Tajikistan au anunţat intenţiile de a adera la UEEA.

CITEŞTE ŞI: Putin ordonă întărirea forţelor nucleare strategice ale Rusiei