Vladimir Putin a început o vizită în Turcia pentru discuţii cu Erdogan în domeniul nuclear şi despre Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a început marţi o vizită de două zile în Turcia, unde urmează să lanseze oficial, împreună cu gazda sa, Recep Tayyip Erdogan, construirea unei centrale nucleare, după care vor urma discuţii cruciale privind Siria, relatează AFP.

RomaniaTV.net
03 apr. 2018, 14:18
Vladimir Putin a început o vizită în Turcia pentru discuţii cu Erdogan în domeniul nuclear şi despre Siria

Vladimir Putin, care întreprinde în Turcia prima vizită în străinătate de la realegerea sa pentru un al patrulea mandat de preşedinte pe 18 martie, a sosit în capitala turcă în jurul orei 12,00 GMT, potrivit imaginilor transmise în direct de către televiziunile turce citate de Agerpres.

Vizita lui Putin survine în plină criză diplomatică între Rusia şi Occident după otrăvirea pe teritoriul britanic a fostului spion rus Serghei Skripal, pe care Londra i-o atribuie Moscovei.

Miercuri, celor doi preşedinţi li se va alătura, la Ankara, şeful statului iranian, Hassan Rohani, pentru un summit trilateral consacrat Siriei, unde Moscova, Ankara şi Teheran s-au impus ca maeştri ai jocului.

Dar, înainte de acest summit, Putin şi Erdogan vor lansa marţi în mod oficial construirea centralei nucleare de la Akkuyu, primul obiectiv de acest fel de pe teritoriul Turciei, centrală ce va fi construită în provincia Mersin (sud) de către gigantul rus Rosatom.

Acest proiect, amânat de mai multe ori, a fost oprit îndeosebi în timpul unei grave crize diplomatice provocate de doborârea de către aviaţia turcă a unui bombardier rus la frontiera siriană în noiembrie 2015.

Erdogan şi Putin vor discuta apoi, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise la palatul prezidenţial, despre dosarul sirian, în care Ankara şi Moscova cooperează în mod strâns.