Vladimir Putin a mutat parada de 9 Mai pentru ziua de 24 iunie. Preşedintele a ordonat începerea pregătirilor pentru defilare

Considerând că vârful pandemiei de COVID-19 în Rusia a trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi ca parada militară care urma să celebreze la 9 mai împlinirea a 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste să aibă loc la 24 iunie.

26 mai 2020, 16:49
Vladimir Putin a mutat parada de 9 Mai pentru ziua de 24 iunie. Preşedintele a ordonat începerea pregătirilor pentru defilare

Ordon să se înceapă pregătirile pentru defilarea militară în capitala rusă şi în celelalte oraşe. O vom face la 24 iunie„, a declarat Vladimir Putin în cursul unei reuniuni cu ministrul său al apărării Serghei Şoigu, difuzată de televiziune. Preşedintele rus a subliniat că situaţia legată de pandemie rămâne „stabilă în general în ţară, în regiuni şi în cadrul forţelor armate„. „Potrivit specialiştilor, vârful pandemie la noi poate fi considerat depăşit”, a mai spus el.

Data de 24 iunie este simbolică în Rusia pentru că este cea a primei mari defilări după victoria asupra naziştilor, care a avut loc în 1945. Data la care ea este organizată în mod obişnuit, 9 mai, se referă – potrivit Moscovei – la data capitulării Germaniei naziste.

Citeşte şi Deputatul Ovidiu Raeţchi vrea ca Ziua Victoriei să fie sărbătorită pe 8 mai. „Nu pe 9 mai, conform dorinţei lui Stalin”

Acest important eveniment patriotic, care ilustrează în fiecare an puterea militară rusă, a trebuit să fie amânat în acest an din cauza propagării epidemiei provocate de noul coronavirus în Rusia.

La 9 mai, Vladimir Putin s-a limitat la comemorări modeste: o defilare aeriană, un scurt discurs în faţa Monumentul soldatului necunoscut de lângă Kremlin, în care şeful statului a lăudat o Rusie „invincibilă”, apoi un altul în faţa soldaţilor în interiorul zidurilor Kremlinului.

Putin i-a ordonat marţi lui Serghei Şoigu ca „exigenţele în materie de securitate” să fie „cele mai ridicate în vederea pregătirilor pentru parada” din 24 iunie: „Riscurile pentru toţi participanţii trebuie să fie minime sau, şi mai bine, excluse!„. Defilarea „Regimentului nemuritor”, în timpul căreia ruşii mărşăluiesc pe stradă cu portrete ale bunicilor, părinţilor sau altor rude care au participat la război va avea loc la 26 iulie.

Rusia a înregistrat marţi un dublu record: 174 de decese provocate de COVID-19 în 24 de ore şi 131.000 de vindecări. Rusia, a treia ţară pe plan mondial ca număr de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, a înregistrat oficial până marţi peste 362.000, între care 3.807 decese.