Vladimir Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina. Ce i-a cerut în schimb lui Volodimir Zelenski

Vladimir Putin i-a cerut ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, să emită un ordin de încetare a focului în Ucraina pentru două zile, 6 și 7 ianuarie, în care se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi.

05 ian. 2023, 18:09
Vladimir Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina. Ce i-a cerut în schimb lui Volodimir Zelenski
Vladimir Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina. Ce i-a cerut lui Volodimir Zelenski

Vladimir Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina. Liderul de la Kremlin a luat această decizie după o cerere formulată de Patriarhul Kiril, care a pledat pentru un armistițiu între Rusia și Ucraina în zilele în care se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi. Vladmir Putin i-a cerut același lucru şi preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Având în vedere apelul Înalt Prea Sfințitului Patriarh Kiril, îi dau instrucțiuni ministrului apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie de contact dintre părțile din Ucraina, pe 6 ianuarie, de la ora 12:00, până pe 7 ianuarie, ora 24:00”, este documentul făcut public de Kremlin.

Citeşte şi: Condiţia obligatorie pentru negocieri de pace Rusia-Ucraina. Erdogan l-a somat pe Putin să înceteze unilateral focul

„Având în vedere un număr mare de cetățeni ortodocși în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterea lui Hristos”, a adăugat Vladimir Putin.

Citeşte şi: Șeful spionajului ucrainean aruncă bomba despre boala incurabilă de care suferă Putin: ”Va muri foarte repede”

Patriarhul Moscovei și al Rusiei, Kiril, a făcut un apel de încetare a focului dintre Ucraina și Rusia, cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, sărbătorit de creștinii ortodocși. „Eu, Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac apel la toate părțile implicate în „conflictul intern” să înceteze focul și să stabilească un armistițiu de Crăciun de la ora 12_00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie, astfel încât ortodocșii să poată participa la slujbele din ajunul și ziua de Crăciun”, scrie pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Volodimir Zelenski a respins apelul Patriarhului Kiril şi nu a dat încă un răspuns la solicitarea lui Vladimir Putin.