Vladimir Putin a propus înghețarea războiului cu Ucraina. Motivele pentru care SUA au refuzat încetarea focului

Președintele rus Vladimir Putin a propus încetarea focului din Ucraina prin înghețarea războiului, însă Statele Unite ale Americii au refuzat. Discuțiile despre o posibilă pace au fost purtate prin intermediari arabi.

14 feb. 2024, 18:33
Vladimir Putin a propus înghețarea războiului cu Ucraina. Motivele pentru care SUA au refuzat încetarea focului
Vladimir Putin a propus înghețarea războiului cu Ucraina. Motivele pentru care SUA au refuzat încetarea focului

Sugestia președintelui rus Vladimir Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de Statele Unite după discuții între intermediari.

Citește și: EXCLUSIV | Dana Budeanu șterge pe jos cu Vladimir Putin. ”Sunt speriată. Nu există așa ceva”

Vladimir Putin a propus înghețarea războiului cu Ucraina, dar SUA refuză

Propunerea în premieră a lui Vladimir Putin are loc în timp ce războiul din Ucraina intră în al treilea an, fiind considerat cel mai mortal conflict din Europa după al Doilea Război Mondial.

O sursă americană a negat că a existat vreun contact oficial între cele două mari puterni nucleare și a spus că Washingtonul nu se va angaja în discuții care să nu implice Ucraina, toate ideile fiind transmise prin intermediari, inclusiv parteneri arabi ai Moscovei din orientul Mijlociu. Aceste semnale ar fi fost trimise de Putin către Washington încă din 2023, atât în public, cât și în privat.

Putin propunea și atunci înghețarea conflictului cu Ucraina, dar la liniile actuale și nu era dispus să cedeze niciun teritoriu controlat de Rusia, dar acum a fost făcută o ofertă pe care unii oficiali de la Kremlin o consideră cea mai bună cale către o pace de orice fel.

„Contactele cu americanii nu au avut niciun rezultat”, a declarat pentru Reuters o sursă rusă anonimă ce cunoaște discuțiile de la sfârșitul lui 2023 și începutul lui 2024.

O a doua sursă rusă care cunoaște datele situației a declarat pentru Reuters că americanii au spus Moscovei, prin intermediari, că nu vor discuta despre o posibilă încetare a focului fără participarea Ucrainei. Astfel, negocierile s-au finalizat fără vreo reușită, mai ales că americanii nu vor să facă presiuni asupra Ucrainei în acest moment, lucru confirmat și de o a treia sursă rusă.

Informațiile vin în timp ce președintele american Joe Biden a făcut luni la rând presiuni astfel încât Congresul să aprobe ajutor pentru Ucraina, dar s-a confruntat cu opoziția republicanilor lui Trump. În timp ce lumea fierbe la gândul că războiul s-ar putea încheia, Kremlinul, Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Agenția Centrală de Informații (CIA) refuză să comenteze situația.

Reprezentanții Ucrainei susțin că luptă pentru însăși existența sa, iar Occidentul consideră invazia lui Putin drept o acaparare teritorială în stil imperial care provoacă ordinea internațională de după Războiul Rece. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu va accepta niciodată ca Rusia să rupă din teritoritiul ucrainean și a refuzat orice contact cu acesta.

Un oficial american a spus că propunerea lui Putin din 2024 a rămas neschimbată față de cerințele anterioare din 2023, conform cărora Rusia să rămână pe teritoriul ucrainean și cu zonele acaparate ilegal în posesie. Oficialul a mai sugerat și că la Moscova pare să existe o frustrare că Washingtonul a refuzat în mod repetat să accepte acest lucru.

Citește și: Vladimir Putin: „România şi Ungaria ar putea revendica teritorii din Ucraina”