Vladimir Putin a semnat decretul care să contracareze colapsul economic

Situaţia economică din Rusia se agravează pe zi ce trece, dar liderul de la Kremlin înceracă să rezolve situaţia pe plan intern prin măsuri de urgenţă.

08 mart. 2022, 17:49
Vladimir Putin a semnat decretul care să contracareze colapsul economic

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat o lege care permite guvernului rus să majoreze rapid pensiile, parte integrantă a unui set de măsuri menite să gestioneze criza cauzată valul de sancţiuni economice impuse Rusiei în contextul invaziei în Ucraina, a informat, marţi, agenţia de presă rusă RIA, citată de Reuters.

O altă lege semnată de Putin oferă persoanelor fizice şi întreprinderilor mici şi mijlocii dreptul de a solicita ”credit de vacanţe”, a mai precizat RIA.

Zelenski, despre atrocităţile din Mariupol: „Un copil a murit de deshidratare” / Coridorul umanitar de la Mariupol, atacat de soldaţii ruşi
Vladimir Putin a anunțat, joi, că va compensa cu 7 milioane de ruble, echivalentul a peste 50.000 de euro, moartea fiecărui soldat rus în Ucraina.
Este vorba despre soldați care par înfometați, hrăniți din mila celor invadați, soldați care sunt acuzați că jefuiesc magazinele alimentare din Ucraina pentru că rațiile primite de la armata rusă s-ar fi terminat de câteva zile (atunci când nu ar fi expirate de mulți ani).

Vladimir Putin s-a arătat mulțumit de atingerea obiectivelor propuse până acum de „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina, cum numește el invazia neprovocată a țării vecine.

Noutatea în discursul președintelui Federației Ruse și a retoricii puterii de la Kremlin este dată de faptul că, pentru prima oară, Vladimir Putin admite că dincolo de granițele Ucrainei se întâmplă ceva sângeros.

Chiar dacă nu pronunță cuvântul „război” și nici „invazie”.

Rusia ameninţă în premieră în mod direct că va opri livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1

Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.

„Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus Novak luni, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.

El a dat asigurări că Rusia nu face încă acest pas, dar a adăugat că Moscova se simte împinsă în această direcţie de politicienii europeni şi de acuzaţiile lor.

Potrivit Reuters, Novak a atras atenţia de asemenea că preţul la petrol ar putea creşte de peste două ori, până la 300 de dolari barilul, dacă SUA şi aliaţii lor ar interzice importurile de petrol rusesc, o sursă crucială de venit, după ce Rusia a fost practic scoasă de pe pieţele financiare occidentale.

„Al Treilea Război Mondial probabil a început deja, dar întârziem să recunoaştem asta”. Un miliardar american trage un semnal de alarmă cu privire la Putin şi NATO
Nord Stream 1 asigură aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, transmis din Rusia spre Germania şi apoi redistribuit spre mai multe ţări europene.

Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 după ce Rusia recunoscut independenţa provinciilor separatiste din estul Ucrainei.

Temerile unui război energetic între Rusia şi Occident sunt tot mai mari, în contextul în care SUA fac presiuni în rândul aliaţilor să interzică importurile de petrol din Rusia ca sancţiune pentru invadarea Ucrainei.