Vladimir Putin acuză actuala putere de la Ankara de susţinerea unui islam radical: Rusia „nu va purta război cu Turcia”

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri autoritățile turce de promovarea unei politici interne îndreptate spre susținerea unui islam radical, acuzațiile liderului de la Kremlin intervenind în contextul unor tensiuni accentuate între Moscova și Ankara după ce aviația turcă a doborât marți un avion militar rus la frontiera cu Siria. Cu toate acestea, Rusia "nu va purta război cu Turcia", a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o zi după ce aviația turcă a doborât un avion militar rus la frontiera cu Siria.

25 nov. 2015, 12:35
Vladimir Putin acuză actuala putere de la Ankara de susţinerea unui islam radical: Rusia „nu va purta război cu Turcia”

Noi observăm — și nu numai noi, vă asigur — că actuala conducere a Turciei duce, de un număr considerabil de ani, o politică internă îndreptată spre islamizarea țării”, a afirmat președintele rus.

Subliniind că ”islamul este una din marile religii ale lumii și una din religiile tradiționale, inclusiv în Rusia”, șeful statului rus a adăugat că, în Turcia, este vorba de ”susținerea unui islam radical”.

Citeşte şi Rusia trimite crucişătorul de rachete „Moscova” şi baterii S-400 în Siria

Anterior, președintele Vladimir Putin le-a recomandat concetățenilor săi să nu se mai deplaseze în Turcia, considerând că nu sunt excluse alte incidente după cel de marți când un avion Suhoi Su-24 a fost doborât de aviația turcă, Ankara susținând că bombardierul rus a încălcat spațiul său aerian. În același timp, Vladimir Putin a declarat că Moscova va trata cu toată seriozitatea incidentul de marți și va folosi toate mijloacele pentru asigurarea securității zborurilor ruse în Siria, țară unde Rusia a lansat la 30 septembrie o campanie militară împotriva grupărilor teroriste, la cererea regimului de la Damasc.

Nu intenționăm să purtăm război cu Turcia. Relațiile noastre cu poporul turc nu s-au schimbat. Noi avem probleme cu acțiunile actualei conduceri a Turciei’, a afirmat șeful diplomației de la Moscova într-o declarație pentru presa rusă.

În același timp, Serghei Lavrov a declarat că incidentul de marți pare să fi fost ‘o provocare planificată’.

Avem serioase îndoieli că a fost un act neintenționat. Seamănă că o acțiune planificată‘, a apreciat ministrul rus, conform aceleiași surse.

Serghei Lavrov avea planificată pentru miercuri o vizită oficială în Turcia, dar el și-a anulat această deplasare după ce forțele aeriene turce au doborât un avion rus Su-24 la frontiera turco-siriană, Ankara susținând că bombardierul rus a încălcat spațiul său aerian.