Vladimir Putin ameninţă Occidentul: „NATO a început exerciții militare în apropierea țării noastre. Este inacceptabil”

Președintele Vladimir Putin a transmis Occidentului un avertisment al „apocalipsei” în timpul sărbătorii de luni care marchează a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice împotriva Germaniei Naziste, desfășurând puterea armată a Rusiei în timp ce forțele sale luptă în Ucraina, transmite Reuters.

09 mai 2022, 10:40

 

Vladimir Putin şi-a etalat elita şi tehnic militară şi a transmis un avertisment dur Europei la parada din 9 Mai. „Dragi cetățeni ai Rusiei, dragi veterani, militari, ofițeri, generali, vă felicit cu Ziua Victoriei. Apărarea patriei mereu a fost sfântă. (…) Și în aceste momente ai noștri luptă în Donbas pentru țara noastră Este o zi importantă. Ne mândrim cu o generație de victorioși care au luptat împotriva nazismului. Rusia mereu a luptat pentru siguranță. Rusia a chemat Occidentul la un dialog rațional. Totul a fost în zadar. Țările nu au vrut să ne asculte. Asta înseamnă că ei au avut alte planuri și noi vedem asta. NATO a început exerciții militare în apropierea țării noastre. Este inacceptabil. SUA, după căderea Uniunii Sovietice a vorbit despre unicitatea lor, umilind întreaga lume. (…) Astăzi în Donbas oamenii noștri se luptă pe pământurile noastre. Mă adresez militarilor noștri de acolo: Voi luptați pentru patrie, pentru oameni. Astăzi înclinăm capul în fața tuturor celor care au murit în război. În fața mamelor, soțiilor, fraților, surorilor, copiilor. (…) oameni nevinovați au murit în Donbas din cauza neonaziștilor. Un minut de reculegere pentru toți cei care au murit.”, a spus Vladimir Putin în discursul său.

UPDATE Parada de 9 mai. Putin îşi etalează arsenalul în Piaţa Roşie şi transmite un mesaj ferm Ucrainei: „Astăzi, nazismul ridică din nou capul. E datoria noastră să-l împiedicăm” GALERIE FOTO + LIVE VIDEO
După minutul de reculegere, Putin și-a continuat discursul. „Dragi tovarăși, moartea acestor oameni este o pierdere pentru noi. Autoritățile vor face totul ca să ajute acești oameni, aceste familii și în special copiii acestor militari. Am semnat un decret în acest sens astăzi. Le urez grabnică însănătoșire celor răniți. Dragi tovarăși, astăzi, aici, în Piața Roșie stau militari din multe regiuni ale țării, inclusiv cei care vin din zona Donbas, de pe câmpul de luptă. (…) Astăzi soldații noștri luptă apărându-se unul pe altul în fața gloanțelor cu propriile lor trupuri. Astăzi luptați pentru ceea ce au luptat bunici noștri. Slavă  forțelor noastre armate. Pentru Rusia. Pentru Victorie”, a mai spus Putin.

În tot acest timp, Vestul așteaptă cu îngrijorare următoarea mișcare a președintelui rus. Șeful NATO a lansat un avertisment fără precedent și a declarat că rușii ar putea efectua un atac și mai violent în Ucraina. La rândul lui, șeful CIA este de părere că Putin e în stare de orice pentru a câștiga războiul.

„Trebuie să ne pregătim pentru o și mai mare brutalitate, mai multă suferință și chiar pentru o distrugere masivă a infrastructurii critice și a zonelor rezidențiale. Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianța cea mai puternică din lume, iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinși în ambele tabere”, a declarat Jens Stoltenberg pentru presa belgiană.

„Putin se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă războiul. Ceea ce am observat la Putin în toți acești ani, mai ales în ultimul deceniu, este o combinație explozivă de frustrare, ambiție și nesiguranță”, a spus directorul CIA, William Burns.

Zelenski, mesaj de pace înainte de parada de 9 Mai: „Cuvântul cheie ar trebui să fie pacea pentru toţi oamenii normali”
Vladimir Putin a sperat că se va putea folosi de această mare sărbătoare pentru a prezenta poporului rus victoria din Ucraina. Cu toate acestea, invazia nu a decurs conform planului.

Mulți experți presupun că orice câștig teritorial în estul Ucrainei va fi prezentat despre o reușită. Vladimir Putin a transmis deja un mesaj în care i-a felicitat pe ucrainenii Donețk și Lugansk, despre care a susținut că luptă împotriva nazismului, o retorică pe care a folosit-o de mai multe ori de la începutul războiului.

 

Formaţie aeriană în forma literei „Z”, la parada de Ziua Victoriei. Avionul Apocalipsei, arătat

La parada din acest an de Ziua Victoriei din Rusia, care marchează cea de-a 77-a aniversare a înfrângerii de către Uniunea Sovietică a Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, se aşteaptă ca 77 de avioane să zboare deasupra Pieţei Roşii din Moscova, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

 

Formaţie aeriană în forma literei „Z”, la parada de Ziua Victoriei. Avionul Apocalipsei, arătat
La parada din acest an de Ziua Victoriei din Rusia, care marchează cea de-a 77-a aniversare a înfrângerii de către Uniunea Sovietică a Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, se aşteaptă ca 77 de avioane să zboare deasupra Pieţei Roşii din Moscova, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un raport al agenţiei de ştiri de stat TASS, citată de CNN..

Printre aceste avioane se vor afla opt avioane de vânătoare MiG-29 care vor zbura în formaţie „Z” pentru a-şi arăta sprijinul pentru trupele ruseşti care luptă în Ucraina, a precizat ministerul, potrivit raportului.

Litera „Z” a devenit simbolul războiului, pe care Rusia îl numeşte o „operaţiune militară specială”, şi a fost inscripţionată pe majoritatea vehiculelor militare ruseşti care operează în Ucraina.

Partea aeriană a paradei va include, de asemenea, un avion de comandă şi control strategic aeropurtat Il-80, cunoscut şi sub numele de „avionul Apocalipsei” pentru capacitatea sa de a fi folosit ca centru de comandă aeropurtat în cazul unui război nuclear.

În porţiunea terestră a paradei, vor fi prezentate 131 de sisteme de arme, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale şi tancuri T-72, T-90 şi T-14 – a precizat ministerul.