Zelenski, mesaj de pace înainte de parada de 9 Mai: „Cuvântul cheie ar trebui să fie pacea pentru toţi oamenii normali”

Zelenski a amintit că duminică şi luni întreaga omenire va marca victoria asupra naziştilor în cel de-al doilea Război Mondial. Însă acţiunile Rusiei ar trebui "să amintească fiecărui stat şi fiecărei naţiuni că este imposibil să învingi răul odată pentru totdeauna", a conchis el

09 mai 2022, 07:20
Zelenski, mesaj de pace înainte de parada de 9 Mai: „Cuvântul cheie ar trebui să fie pacea pentru toţi oamenii normali”

„Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial”, a acuzat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în ajunul comemorărilor din Rusia, de la 9 mai, care sărbătoresc victoria asupra Germaniei naziste, anunţă CNN.

Raport dat de armata ucraineană: Armata rusă din Transnistria e gata de luptă!
Volodimir Zelenski a criticat vehement într-un mesaj video duminică seară „bombardamentele violente” din mai multe regiuni ucrainene, dintre care unul s-a soldat cu moartea a 60 de persoane într-o şcoală din est, „de parcă nu ar fi astăzi 8 mai astăzi, ca şi cum mâine nu ar fi 9, într-un moment în care cuvântul cheie ar trebui să fie pacea pentru toţi oamenii normali”.

„Ucraina şi lumea liberă îşi vor aduce aminte despre asta”, a afirmat el.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina „a arătat că face parte din lumea liberă şi dintr-o Europă unită” în faţa „independenţei Moscovei în rău şi ură, pe care toată lumea o va vedea mâine”.

Luni, tradiţionala paradă militară de 9 mai va avea loc la Moscova în Piaţa Roşie, o ocazie pentru Rusia de a face o demonstraţie de forţă în plină invazie a Ucrainei.

„Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă nu ar ucide”, a acuzat din nou Zelenski în mesajul său video, referindu-se la cele „60 de persoane ucise” într-un bombardament, sâmbătă, asupra unei şcoli din estul Ucrainei unde se refugiaseră mai mulţi civili.

Rusia cheltuie 900 de milioane de dolari pe zi în războiul din Ucraina

Invazia Rusiei este acum la a treia lună, iar susţinerea ofensivei militare necesită aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi, a declarat Sean Spoonts, redactor-şef al SOFREP, axat pe ştirile militare, pentru Newsweek.

Mai mulţi factori sunt luaţi în considerare. Această sumă include plata soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina; furnizarea de muniţie, gloanţe şi rachete; şi costul reparaţiei echipamentului militar pierdut sau deteriorat.

Volodimir Zelenski, discurs plin de curaj de Ziua Victoriei: „Vom depăşi iarna care a început pe 24 februarie şi care continuă şi pe 8 mai. Se va încheia, soarele ucrainean o va topi”
Rusia trebuie, de asemenea, să plătească pentru miile de arme şi rachete de croazieră care au fost lansate în timpul războiului şi care costă aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, potrivit Spoonts.

Ucraina a dat, de asemenea, o lovitură dificilă Rusiei în aprilie, cu scufundarea Moskvei, o navă de război rusă şi navă amiral a marinei, cu o pierdere estimată la 750 de milioane de dolari, potrivit Forbes Ucraina. Publicaţia a raportat în aprilie că Ucraina a distrus peste 5.000 de piese de echipament rusesc de la începutul războiului, dar că Moskva fost de departe cea mai scumpă ţintă. Invazia rusă în Ucraina a început la 24 februarie.