Vladimir Putin, ameninţări dure la adresa Ucrainei. Rusia ia în calcul atacuri „ţintite” în Ucraina UPDATE

Rusia a acuzat duminică armata ucraineană că i-a atacat teritoriul, după ce un obuz de artilerie a lovit o casă din Doneţk - un orăşel rus din regiunea Rostov, care poartă acelaşi nume ca oraşul ucrainean Doneţk -, provocând moartea unui cetăţean rus.

14 iul. 2014, 08:05
Vladimir Putin, ameninţări dure la adresa Ucrainei. Rusia ia în calcul atacuri „ţintite” în Ucraina UPDATE

UPDATE 2: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit luni informaţiile apărute în presa rusă, conform cărora Moscova ar lua în calcul posibilitatea unor ‘lovituri precise’ pe teritoriul ucrainean, după ce un obuz tras dinspre Ucraina a căzut într-un oraş rus de frontieră, provocând moartea unui cetăţean rus, informează Interfax.

‘Informaţiile potrivit cărora Rusia studiază posibilitatea unor lovituri nu au niciun sens şi nu sunt reale’, a declarat Dmitri Peskov pentru agenţia Bloomberg. ‘Rusia exclude o astfel de posibilitate’, a precizat el.

Anterior, cotidianul rus Kommersant, citând sub rezerva anonimatului o sursă apropiată Kremlinului, a informat că Moscova examinează posibilitatea unor ‘lovituri precise’ pe teritoriul ucrainean, ca răspuns la tirurile de obuze de duminică dinspre Ucraina spre regiunea rusă Rostov.

UPDATE: Rusia îşi consolidează forţele la graniţa cu Ucraina, în timp ce separatiştii susţinuţi de ‘mercenari’ ruşi au deschis focul asupra grănicerilor ucraineni, într-o încercare de a trece blindate de pe teritoriul rus pe cel ucrainean, a declarat luni un purtător de cuvânt militar de la Kiev, citat de Reuters.

Acuzând Rusia de escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei, Andrii Lâsenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, a declarat că ‘în ultimele 24 de ore, a fost observată o desfăşurare de unităţi /ruse/ şi echipamente militare la punctele de frontiera în Sumy şi Lugansk’. ‘Federaţia Rusă continuă să mobilizeze trupe la graniţa’ cu Ucraina, a afirmat el.

În prima parte a zilei de luni, separatiştii au deschis focul asupra grănicerilor şi forţelor armate în apropiere de punctul de trecere a frontierei Diakove, într-unul din multele atacuri asupra grănicerilor, în timp ce ‘terorişti şi mercenari ruşi’ au încercat să treacă vehicule blindate şi echipamente pe teritoriul Ucrainei din Rusia, a spus Lâsenko.

‘Evenimentele din ultimele zile arată că partea rusă s-a angajat într-un curs de escaladare a conflictului din Donbas’, a spus el, acuzând rebelii de lansarea unui obuz de artilerie într-o zonă rezidenţială de partea rusă a graniţei, într-un incident în care a murit un rezident rus, iar Moscova a acuzat trupele ucrainene de atac.

Rebelii trag sistematic cu mortiere asupra teritoriului rus şi se fac responsabili de tirul cu obuze în care un cetăţean rus şi-a pierdut viaţa, a reiterat purtătorul de cuvânt militar citat.

Rusia a prezentat acest incident ca o acţiune a trupelor ucrainene, dar aceste acuzaţii sunt ‘absolut nefondate’, a spus el.

În acest context, preşedintele Petro Poroşenko, într-o reuniune cu şefii ministerelor de forţă, a subliniat necesitatea unor schimbări în tactica forţelor militare ucrainene, care să permită îngustarea ariei operaţiunii speciale.

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat, în cadrul întâlnirii avute cu cancelarul german Angela Merkel duminică la Rio de Janeiro, drept ‘inadmisibil’ tirul de obuze dinspre Ucraina spre teritoriul rus, după cum a indicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus.

‘Preşedintele Putin şi-a exprimat profunda sa preocupare în legătură cu ofensiva dusă de forţele armate ucrainene’ în sud-estul Ucrainei şi consideră ‘inadmisibile cazurile când obuze ucrainene cad pe teritoriul rus, ducând la situaţia tragică din regiunea Rostov’, a declarat Peskov, după întâlnirea dintre cei doi lideri prilejuită de prezenţa lor la finala Campionatului Mondial de Fotbal, potrivit RIA Novosti.

Rusia a acuzat duminică armata ucraineană că i-a atacat teritoriul, după ce un obuz de artilerie a lovit o casă din Doneţk – un orăşel rus din regiunea Rostov, care poartă acelaşi nume ca oraşul ucrainean Doneţk -, provocând moartea unui cetăţean rus.

Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova consideră acest incident drept o agresiune împotriva cetăţenilor Federaţiei Ruse şi a ameninţat Kievul cu ‘consecinţe ireversibile’.

O sursă apropiată Kremlinului a indicat luni pentru Kommersant că Moscova examinează posibilitatea unor ‘lovituri precise’ pe teritoriul ucrainean, ca răspuns la tirul de obuze de duminică dinspre Ucraina spre regiunea rusă Rostov.

Kievul a negat orice fel de responsabilitate, punând incidentul pe seama insurgenţilor proruşi care controlează o mare parte din regiunea de la graniţa cu Rusia.

Rusia studiază posibilitatea unor „atacuri ţintite” asupra teritoriului ucrainean, după căderea unui obuz într-un oraş rusesc de frontieră şi uciderea unei persoane, scrie ziarul Kommersant în ediţia de luni, citând o sursă apropiată Kremlinului.

„Răbdarea noastră are limite”, a declarat această sursă pentru cotidian, adăugând că „nu este vorba despre vreo acţiune la scară largă, ci exclusiv despre atacuri ţintite şi punctuale asupra poziţiilor de unde sunt efectuate tiruri asupra teritoriului rus”.

Potrivit sursei citate de către Kommersant, Moscova „ştie exact de unde sunt efectuate tirurile”.