Vladimir Putin anunţă că Rusia e pregătită să rezolve criza alimentară. Condiţiile puse de liderul de la Kremlin

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi că Rusia este pregătită să ajute de la "depăşirea crizei alimentare" provocate de blocarea cerealelor din Ucraina şi Rusia din cauza războiului, cu condiţia ca Occidentul să ridice sancţiunile împotriva Moscovei.

26 mai 2022, 21:46
Vladimir Putin anunţă că Rusia e pregătită să rezolve criza alimentară. Condiţiile puse de liderul de la Kremlin

Într-o discuţie telefonică cu premierul italian Mario Draghi, Vladimir Putin a afirmat că Rusia „este pregătită să aducă o contribuţie semnificativă la depăşirea crizei alimentare prin export de cereale şi îngrăşăminte, sub rezerva ridicării restricţiilor motivate politic de către Occident”.

Administraţia de la Kremlin a precizat că acest apel a avut loc „la iniţiativa părţii italiene”.

Vladimir Putin a afirmat că acuzaţiile Occidentului potrivit căruia Moscova blochează exporturile de cereale de la începerea ofensivei în Ucraina „nu sunt fondate”.

„Dificultăţile apărute sunt legate, printre altele, de perturbările în funcţionarea canalelor de producţie şi logistică, precum şi de politica financiară a ţărilor occidentale în timpul pandemiei de coronavirus”, a declarat preşedintele rus, conform de Agerpres.

„Situaţia s-a înrăutăţit din cauza restricţiilor anti-ruse impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană”, a asigurat el, referindu-se la salvele de sancţiuni fără precedent care au lovit Rusia, notează AFP.

Citeşte şi: Vladimir Putin visează la „Eurasia Mare”. Liderul de la Kremlin şi-a prezentat strategia la un forum care se desfăşoară în Kîrgîzstan

Ucraina, care este unul dintre marii exportatori de cereale, în special porumb şi grâu, are producţia blocată din cauza războiului.

În schimb, Rusia, o altă putere pe piaţa cerealelor, nu îşi poate vinde producţia şi îngrăşămintele din cauza sancţiunilor occidentale care afectează sectoarele financiare şi logistice. Cele două ţări produc o treime din grâul mondial.

De asemenea, Vladimir Putin a discutat cu premierul italian Mario Draghi despre „lucrările în curs pentru a stabili o viaţă liniştită în oraşele eliberate din Donbas” şi că procesul de pace a fost „îngheţat de Kiev”.

Guvernul de la Roma a precizat că „apelul a fost dedicat evoluţiei situaţiei din Ucraina şi eforturilor de a găsi o soluţie comună la criza alimentară în curs, precum şi gravelor repercusiuni asupra celor mai sărace ţări ale lumii”.

În schimb, niciunul dintre cei doi lideri nu a vorbit direct despre planul de pace în Ucraina propus de Italia.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că planul prezentat de Italia la ONU nu este „serios” şi că el nu îi cunoaşte conţinutul decât din presă, textul nefiind comunicat Moscovei.

Printre altele, Putin i-a mai spus lui Draghi că Rusia este gata să continue furnizarea neîntreruptă de gaz către Italia.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina, confruntările au ajuns joi la intensitate maximă în est. Patru morţi în bombardamentele de la Harkov


loading...
Partenerii noștri