Vladimir Putin anunță că Rusia va transfera arme nucleare în Belarus: „Nu este nimic neobișnuit”

Rusia va transfera arme nucleare tactice în Beralus, a anunțat președintele Rusiei, Vladimir Putin, sâmbătă. Este pentru prima dată după anii 1990 când Moscova își va ține astfel de arme în afara țării.

25 mart. 2023, 23:19
Vladimir Putin anunță că Rusia va transfera arme nucleare în Belarus: „Nu este nimic neobișnuit”

Anunțul făcut de Vladimir Putin vine într-un moment în care tensiunile sunt din ce în ce mai mari în relaţia cu Occidentul, pe fondul războiului din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat, pentru televiziunea de stat rusă, că Alexander Lukaşenko, liderul Belarusului, a ridicat de multă vreme problema staţionării armelor nucleare tactice în ţara sa, care are frontieră cu Polonia, membru NATO.

Citește și Zelenski: Ucraina nu va ierta decesele şi toate rănile. Teroriştii ruşi vor fi înfrânţi

„Nu este nimic neobişnuit: în primul rând, Statele Unite fac asta de zeci de ani. Şi-au desfăşurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul ţărilor aliate”, a spus Putin. “Am convenit că vom face acelaşi lucru – fără a ne încălca obligaţiile, subliniez, fără a ne încălca obligaţiile internaţionale privind neproliferarea armelor nucleare”, a continuat liderul rus.

Președintele Rusiei nu a dezvăluit și momentul exact în care vor fi transferate armele în Belarus.

Rusia va finaliza construcţia unei instalaţii de depozitare pentru arme nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, a spus Putin, adăugând că Moscova nu va transfera controlul armelor către Minsk. Rusia are staţionate deja în Belarus zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a precizat Putin.

Citește și Ucraina susţine că aproape 170.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului