Vladimir Putin avertizează împotriva provocărilor, după atacul chimic din Siria. El a vorbit la telefon cu Angela Merkel

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat luni împotriva "provocărilor şi speculaţiilor" considerate "inadmisibile", după presupusul atac chimic din oraşul sirian Douma, ultimul bastion rebel din provincia Ghouta Orientală.

09 apr. 2018, 18:17
Vladimir Putin avertizează împotriva provocărilor, după atacul chimic din Siria. El a vorbit la telefon cu Angela Merkel

Cu prilejul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, Angela Merkel, „partea rusă a atras atenţia asupra caracterului inadmisibil al provocărilor şi speculaţiilor” legate de acest atac chimic, a afirmat Kremlinul într-un comunicat. La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a menţionat într-un comunicat că, în cursul acestei discuţii telefonice, „cancelarul a condamnat noile atacuri cu gaz din oraşul sirian Douma„.

Un presupus atac chimic la Douma, bastion rebel din apropierea Damascului, a făcut sâmbătă 48 de morţi, potrivit Căştilor Albe, un grup de prim-ajutor în zona rebelă, şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society (SAMS), dar aceste afirmaţii nu au putut fi verificate din sursă independentă.

Citeşte şi Rusia, încolţită din nouă de Marea Britanie şi SUA. Ar putea da socoteală pentru atacul cu arme chimice din Siria

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situaţia din Ucraina, unde un acord de prelungire a armistiţiului pentru perioada Paştelui a intrat în vigoare la 30 martie.

Potrivit Kremlinului, a fost subliniată „importanţa respectării armistiţiului de Paşte„, precum şi „continuarea eforturilor vizând asigurarea schimbului de ostatici deţinuţi ilegal„.

Angela Merkel şi Vladimir Putin „au căzut de acord asupra faptului că Acordul de la Minsk trebuie să fie aplicat rapid şi complet„, că „recentul armistiţiu de Paşte trebuie menţinut şi că schimbul de prizonieri trebuie dus la îndeplinire„, a precizat la rândul său Berlinul.

Conflictul care opune armata ucraineană separatiştilor proruşi din estul Ucrainei a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014. Altercaţiile sunt în continuare numeroase, în pofida Acordului de pace de la Minsk semnat în februarie 2015.