Vladimir Putin dă o lege împotriva Facebook și Instagram. Rusia vrea monopol asupra internetului

Vladimir Putin a dat o lege împotriva marilor companii de IT din occident, printre care se numără și principalele rețele de socializare Facebook și Instagram.

01 iul. 2021, 15:51
Vladimir Putin dă o lege împotriva Facebook și Instagram. Rusia vrea monopol asupra internetului

Vladimir Putin a dat o lege împotriva marilor companii de IT din occident, printre care se numără și principalele rețele de socializare Facebook și Instagram. Rusia vrea să câștige monopolul asupra internetului şi să depindă cât mai puțin de companiiledin ţările străine. Astfel, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege prin care obligă marile companii IT din Occident să-şi deschidă filiale în Rusia, potrivit unui document publicat joi de către site-ul informaţiilor juridice guvernamentale.

Potrivit informațiilor oficiale, sub incidenţa acestei noi legi intră Facebook, Instagram şi WhatsApp, Twitter, TikTok, serviciul de publicitate Google AdWords şi YouTube, Viber, Telegram, precum şi serviciile de jocuri Steam, deținut de Valve Corporation, dar şi World of Tanks, deținut de compania Wargaming. Rusia consideră absolut necesar ca aceste companii de IT să-și deschidă companii în străinătate, deoarece cererii crescute ale cetățenilor pentru aceste servicii. Guvernul rus consideră că această măsură se conformează deciziilor instanţelor şi agenţiilor guvernamentale şi de a restricţiona accesul la informaţiile interzise în Rusia, relatează Digi24.

Vladimir Putin este dispus să ia orice măsuri, după incidentul din Marea Neagră

Ministerul de Externe rus a convocat-o pe ambasadoarea Regatului Unit la Moscova pentru a-i prezenta un protest ferm, după ce distrugătorul britanic HMS Defender a încălcat ceea ce Kremlinul susţine că sunt apele teritoriale ale Rusiei în largul Crimeii, dar pe care Marea Britanie şi restul lumii le consideră ca aparţinând Ucrainei, nerecunoscând anexarea Crimeii de către Moscova lui Vladimir Putin în 2014.

„A fost o provocare, desigur”, a spus Putin în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, difuzată în direct de televiziunea de stat.

„(Dar) chiar dacă am fi scufundat distrugătorul britanic lângă Crimeea, este puţin probabil ca lumea să fi fost la un pas de un al treilea război mondial”, a declarat preşedintele rus, potrivit căruia în incidentul cu HMS Defender ar fi implicaţi nu doar britanicii, ci şi americanii, conform RIA Novosti.