Vladimir Putin, discurs fulminant de Ziua Reconcilierii: „La fel ca în 1945, victoria va fi a Rusiei. Avem datoria să prevenim renaşterea nazismului”

Vladimir Putin a declarat că ”la fel ca în 1945, victoria va fi a Rusiei”, în mesajul de Ziua Comemorării şi Reconcilierii de pe 8 mai, făcând o serie de referinţe la ”nazism” şi numeroase comparaţii între Al Doilea Război Mondial şi războiul din Ucraina.

08 mai 2022, 16:17
Vladimir Putin, discurs fulminant de Ziua Reconcilierii: „La fel ca în 1945, victoria va fi a Rusiei. Avem datoria să prevenim renaşterea nazismului”

Astăzi, soldaţii noştri, precum strămoşii lor, luptă umăr la umăr pentru eliberarea ţării lor natale de sub mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, a declarat Putin în mesajul transmis duminică ţărilor fostului bloc sovietic, din Asia Centrală, precum şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Astăzi, datoria noastră comună este să prevenim renaşterea nazismului, care a provocat atât de multă suferinţă popoarelor din diferite ţări”, a adăugat el, pentru ca ” noile generaţii să fie demne de memoria părinţilor şi bunicilor lor”.

Vladimir Putin a făcut referire nu doar la soldaţi, ci şi la civilii ”frontului intern”, ”care au zdrobit nazismul cu preţul nenumăratelor sacrificii”.

Citeşte şi Volodimir Zelenski, discurs plin de curaj de Ziua Victoriei: „Vom depăşi iarna care a început pe 24 februarie şi care continuă şi pe 8 mai. Se va încheia, soarele ucrainean o va topi”

”Din păcate, astăzi, nazismul ridică din nou capul”, a subliniat preşedintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor.

Datoria noastră sfântă este să îi împiedicăm pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi” în ceea ce Moscova numeşte ”Marele Război Patriotic, ”să se răzbune”, a mai precizat liderul rus.

Citeşte şi Şeful NATO prevesteşte săptămâni de foc: „Pentru Ucraina urmează mai multă cruzime şi distrugere din partea ruşilor”

Putin a urat ”întregului popor al Ucrainei – un viitor paşnic şi echitabil”.

Rusia va celebra luni, 9 mai, victoria împotriva Germaniei Naziste, prin organizarea unei parade militare urmată de un aşa-numit marş al ”Regimentul Nemuritor”, pentru a aduce un omagiu înaintaşilor care au căzut în război.