Vladimir Putin, după ce SUA a anunțat anexarea Suediei și a Finlandei în NATO: „Vom răspunde cu ostilitate, vom echilibra raportul de forțe!”

În vreme ce SUA are în plan extinderea militară în Europa, Rusia avertizează că planul Washingtonului poate reprezenta cauza declanșării unui conflict de mare amploare. 

30 iun. 2022, 08:50
Vladimir Putin, după ce SUA a anunțat anexarea Suediei și a Finlandei în NATO: „Vom răspunde cu ostilitate, vom echilibra raportul de forțe!”

Vladimir Putin a transmis mesajul amenințător în contextul summitului NATO, de miercuri, în care s-a discutat aderarea Suediei și Finlandei în cadrul alianței militare.

„Cu Suedia şi Finlanda, nu avem problemele pe care le avem cu Ucraina. Vor să adere la NATO, mult succes!

Dar trebuie să înţeleagă că nu a existat nicio ameninţare înainte, în timp ce acum, dacă contingentele militare şi infrastructura sunt desfăşurate acolo, va trebui să răspundem provocărilor şi să echilibrăm raportul de forţe.

Orice ameninţare la adresa securităţii noastre va fi întâmpinată cu ostilitate”, a avertizat liderul de la Moscova.

 

Vladimir Putin avertizează SUA: „Are ambiții imperiale”

 

Suedia și Finlanda și-au depus deja cererile pentru aderarea la spațiul NATO, condus de SUA. Până acum, cele două state nordice s-au poziționat neutre din punct de vedere militar.

De asemenea, în această săptămână, Vladimir Putin a denunțat ambițiile „imperiale” ale SUA, care utilizează Ucraina drept „un mijloc pentru a-și apăra propriile interese”.

„Apelul către Ucraina de a continua luptele şi de a refuza negocierile nu face decât să confirme ipoteza noastră că Ucraina şi binele poporului ucrainean nu sunt obiectivul Occidentului şi al NATO, ci un mijloc de a-şi apăra propriile lor interese (…)

Țările lidere din NATO doresc să-și afirme hegemonia, ambițiile lor imperiale”, a declarat Putin, în Turkmenistan.

De asemenea, președintele de la Kremlin a calificat acuzațiile grave ale SUA și ale Ucrainei drept fake news.

„Armata noastră nu loveşte niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilităţile de a şti ce şi unde este”, a mai punctat președitele rus, portrivit presei internaționale.

 

Unde ar putea ajunge conflictul SUA (NATO) vs. Rusia

 

Rămâne de văzut ce va însemna „răspunsul Rusiei”, în urma strategiei expansioniste a SUA. La finalul anului trecut, Serghei Riabkov, ministru adjunct de Externe al Rusiei, a anunțat că scenariul anilor ’60 ai secolului trecut, „criza rachetelor din Cuba”, s-ar putea repeta.

„Chiar s-ar putea ajunge la asta. Dacă lucrurile continuă aşa cum sunt ele astăzi, este pe deplin posibil, prin logica evenimentelor, să te trezeşti brusc şi să te regăseşti în ceva asemănător (…)

Rusia a devenit un factor iritant pentru multe state din Occident, pentru că-și apără propriile interese”, a declarat Riabkov, potrivit presei internaționale.