Vladimir Putin explică majorarea preţului gazelor şi dă vina pe mai marii europeni: „Politicile lor s-au dovedit eronate”

Rusia majorează livrările de gaze către Europa, inclusiv prin Ucraina, ca răspuns la problemele energetice, şi este pregătită să stabilizeze piaţa, pe fondul majorării preţurilor, a afirmat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin.

06 oct. 2021, 20:05
Vladimir Putin explică majorarea preţului gazelor şi dă vina pe mai marii europeni: „Politicile lor s-au dovedit eronate”

Prețul gazelor naturale pe piața futures din Europa a atins un nou record, însă a scăzut după declarațiile președintelui Vladimir Putin, care a spus că va majora livrările de gaze către UE. În tot acest context, Europa desfășoară un concurs de aprovizionare a gaze naturale lichefiate cu Asia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins, miercuri, criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii Uniunii Europene sunt responsabili pentru actuala criză, deoarece au vrut diversificarea surselor de aprovizionare.

„Toate politicile lor au fost în sensul renunţării la contracte pe termen lung, iar aceste politici s-au dovedit eronate. Au făcut greşeli”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Agenţiei France-Presse, în cursul unei reuniuni cu responsabili ai sectorului energetic rus.

„Drept consecinţă, preţul gazelor a bătut acum toate recordurile istorice: astăzi se apropie de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, de zece ori mai mult decât preţul mediu de anul trecut”, a precizat Vladimir Putin.

Citeşte şi: COVID-19 200.000 de teste rapide retrase din cauza riscului crescut de rezultate fals pozitive

Uniunea Europeană îşi asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia, dar în ultimii ani a semnalat că vrea diversificarea resurselor de energie.

Comisia Europeană a anunţat marţi că verifică informaţii potrivit cărora compania rusă Gazprom profită de poziţia dominantă pe piaţă pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural.

„Verificăm aceste informaţii, împreună cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabil de reglementările privind concurenţa; în mod evident, este o chestiune gravă”, a declarat comisarul european al Energiei, Kadri Simson, conform agenţiei Reuters.

Citeşte şi: Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Cercetătorii laureaţi au creat molecule car pot inhiba propagarea bolilor