„Veniţi IMEDIAT acasă!” Putin îşi ia studenţii din Marea Britanie şi îi trimite în Siberia

Preşedintele reales al Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut, joi, pe un ton ferm studenţilor şi absolvenţilor de facultăţi ruşi din Marea Britanie să se întoarcă de urgenţă în Rusia. Şeful statului invocă recentul atac cu neurotoxină supra fostului spion rus Serghei Skripal.

19 apr. 2018, 12:36

Rechemarea studenţilor şi absolvenţilor ruşi din universităţile din Marea Britanie şi din alte ţări din UE de către şeful statului, Vladimir Putin, este o nouă iniţiativă oficială a acestuia. Liderul de la Kremlin sugerează că, după episodul atacului cu neurotoxină asupra lui Serghei Skripal şi al fiicei sale, Iulia, studenţii ruşi ar fi în pericol, în ţările unde învaţă şi lucrează în prezent.

Mobilul este însă altul. Putin vrea să îi trimită pe studenţii şi absolvenţii de universităţi occidentale să studieze şi să muncească în „Estul sălbatic” din Siberia, pentru a ridica, probabil, standardele de viaţă din această regiune îndepărtată. Şeful statului îi îndeamnă chiar şi să se stabilească acolo.

Această nouă campanie a fost lansată de un grup de oficialităţi care reprezintă fostele state sovietice, dezvăluie presa occidentală.

Tinerilor care, probabil, vor da curs îndemnului preşedintelui, li se promite că vor avea „oportunităţi excelente”, inclusiv salarii foarte generoase, pentru cei mai buni dintre ei, dacă vor lucra la dezvoltarea zonei siberiene.

Însă comentariile de pe reţelele de socializare susţin că planul lui Putin ar fi, de fapt, o păcăleală după scandalul neurotoxinei care a început să provoace „clare atitudini rusofobe” în Marea Britanie şi în Occident. După acest scandal, Rusia a reacţionat, afirmând că la originea atacului cu neurotoxină nuz s-ar fi aflat Rusia, ci spioni britanici ai MI5 şi MI6 care ar fi urmărit să discrediteze astfel Kremlinul, scrie express.co.uk.

În prezent, Vladimir Putin urmăreşete să ia măsuri radicale pentru susţinerea economiei în regiune, pentru a contracara impactul negativ al sancţiunilor occidentale prin creşterea producţiei de gaze şi petrol, de aur şi diamante, precum şi energia nucleară şi economia digitală.

Tot pe reţelele de socializare, o tânără, Maria G,  care s-a referit la „Gulagul” din Estul Siberiei, se întreabă pe un ton sarcastic: „De ce ar trebui să renunţ la licenţa mea de la Cambridge pentru un job în Magadan?”…

Un alt tânăr, Timur, spune că „ar fi mai bine să îi selecteze pe adevăraţii patrioţi  pentru aceste sarcini! Dar dacă tipii ăştia se întorc acasă ca spioni MI6? O, Doamne, ce scandal!”