Vladimir Putin le cere oligarhilor să investească mai mult pentru a sprijini economia Rusiei

La mai bine de un an de la debutul invaziei în Ucraina, președintele Vladimir Putin pune noi presiuni pe miliardarii ruşi să îşi majoreze investiţiile interne şi să sprijine economia în contextul unui baraj fără precedent de sancţiuni occidentale.

17 mart. 2023, 08:35
Vladimir Putin le cere oligarhilor să investească mai mult pentru a sprijini economia Rusiei

Preşedintele Vladimir Putin i-a îndemnat, joi, pe miliardari şi elita de bussines a Rusiei să investească în noi tehnologii, facilităţi de producţie şi companii, pentru a ajuta Rusia să depăşească ceea ce a numit încercările Occidentului de a-i distruge economia.

De asemenea, Putin a subliniat că până acum Rusia a sfidat aceste încercări şi că firmele occidentale care au decis să rămână în ţară, în loc să se alăture exodului companiilor, au luat o decizie inteligentă.

Vladimir Putin a avut joi o reuniune cu cei mai mari miliardari ruşi, prima de la debutul invadării Ucrainei, în data de 24 februarie 2022, când liderul de la Kremlin a lansat ceea ce a numit drept „o operaţiune militară specială” în Ucraina.

Citeşte şi: Zelenski: „Va veni ziua în care vom elibera Mariupol, întregul nostru sud, întregul nostru est, la fel cum am eliberat şi celelalte oraşe ale noastre (…) Toată Ucraina va fi liberă”

Liderul rus le-a spus oligarhilor că n-a avut altă alegere decât să trimită forţele ruseşti în Ucraina, încercând astfel să paseze vina sancțiunilor ulterioare tot asupra Occidentului.

Miliardarii Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Alexei Mordashov, German Khan, Viktor Vekselberg, Viktor Rashnikov, Andrei Melnichenko şi Dmitry Mazepin, se numără printre cei care au participat la reuniunea de joi, potrivit imaginilor difuzate de mass media rusească.

Putin le-a spus liderilor de business că Rusia se confruntă cu un „război al sancţiunilor” dar că a reuşit să îşi reorienteze rapid economia spre ţările care nu au impus sancţiuni şi de asemenea le-a mulţumit oamenilor de afaceri că lucrează pentru a ajuta statul rus.

Citeşte şi: Mobilizare masivă în Rusia. Peste 30 de regiuni au început să convoace populaţia pentru înrolare