Vladimir Putin le cere rebelilor să asigure un CORIDOR UMANITAR trupelor ucrainene încercuite

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut rebelilor proruşi să asigure un coridor umanitar trupelor guvernamentale ucrainene încercuite în estul Ucrainei pentru a părăsi câmpul de luptă, a declarat Kremlinul într-un comunicat la începutul zilei de vineri, informează Reuters.

29 aug. 2014, 05:25
Vladimir  Putin le cere rebelilor să asigure un CORIDOR UMANITAR trupelor ucrainene încercuite

‘Fac apel la forţele de miliţie să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiţi, pentru a se evita victimele inutile, a li se permite să părăsească zona de luptă fără impedimente, a se alătura familiilor lor… pentru a oferi ajutor medical de urgenţă celor răniţi ca urmare a operaţiunii militare’, a declarat el în comunicat.

Aceşti soldaţi ucraineni s-au găsit încercuiţi după ‘succesele considerabile (ale separatiştilor) împotriva operaţiunii militare a Kievului’, a continuat liderul de la Kremlin, care a făcut apel la Kiev ‘să înceteze luptele, să stabilească un armistiţiu şi să negocieze cu reprezentanţii din regiunea Donbas’. El le-a cerut totodată separatiştilor proruşi să le furnizeze ‘un ajutor medical’ soldaţilor răniţi, adăugând că Rusia ‘este pregătită şi va oferi ajutor umanitar populaţiei din Donbas’.

Citeşte şi Obama: Lumea întreagă poate vedea că forţele ruse sunt în Ucraina
   
Putin a anunţat de asemenea că Rusia va continua să ofere ajutor umanitar civililor din estul Ucrainei, la mai puţin de o săptămână după ce primul convoi rus a livrat ajutoare în estul Ucrainei şi apoi s-a întors în Rusia, adaugă Reuters.

Rusia este suspectată de Occidentali şi Kiev că îi sprijină pe separatiştii proruşi şi că a trimis soldaţi ruşi să lupte alături de aceştia, aproape o mie potrivit NATO. Kievul a anunţat joi că ‘trupe ruseşti’ preluaseră contorul asupra oraşului frontalier Novoazovsk (11.000 de locuitori), situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk.