Vladimir Putin, reacţie dură la summitul NATO: Aderarea Ucrainei va reprezenta o ameninţare la adresa Rusiei. Furnizarea de arme escaladează conflictul

La summitul desfăşurat săptămâna aceasta în capitala lituaniană Vilnius, liderii NATO au convenit că Ucraina ar trebui să poată adera la alianţa militară la un moment dat în viitor, când războiul cu Rusia se va încheia

13 iul. 2023, 23:15
Vladimir Putin, reacţie dură la summitul NATO: Aderarea Ucrainei va reprezenta o ameninţare la adresa Rusiei. Furnizarea de arme escaladează conflictul
Vladimir Putin

În primele sale comentarii făcute la televiziunea de stat după summitul NATO la care Ucraina a obţinut promisiunea unei eventuale aderări, Vladimir Putin şi-a reafirmat, joi, poziţia potrivit căreia o astfel de acţiune ar ameninţa propria securitate a Rusiei şi ar escalada şi mai mult tensiunile globale. În ceea ce priveşte livrările occidentale de arme către Kiev, liderul de la Kremlin susţine că ele nu vor schimba nimic situaţia de pe câmpul de luptă, ci doar vor intensifica şi mai mult conflictul, adăugând că tancurile de fabricaţie străină reprezintă o „ţintă prioritară” pentru forţele Moscovei, relatează TASS.

La summitul desfăşurat săptămâna aceasta în capitala lituaniană Vilnius, liderii NATO au convenit că Ucraina ar trebui să poată adera la alianţa militară la un moment dat în viitor, când războiul cu Rusia se va încheia, dar nu au oferit Kievului o invitaţie imediată. În plus, ţările din G7 au prezentat cu ocazia summitului NATO de la Vilnius un cadru internaţional pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, pentru a consolida apărarea acesteia împotriva Rusiei şi pentru a descuraja Moscova să întrerprindă viitoare agresiuni.

În primul său răspuns public la aceste demersuri, Putin a reiterat opoziţia fermă a Moscovei faţă de aderarea Ucrainei la NATO, afirmând că acest lucru ar ameninţa propriile interese strategice ale Rusiei. Aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică (NATO) va crea o ameninţare la adresa securităţii Rusiei, iar unul dintre motivele lansării operaţiunii militare speciale este tocmai această ameninţare, a declarat Vladimir Putin pentru emisiunea care îi este dedicată la postul de televiziune Rossia-24. „Sunt sigur că acest lucru (aderarea la NATO) nu va spori securitatea Ucrainei şi, în general, va face lumea mult mai vulnerabilă şi va duce la o tensiune suplimentară pe arena internaţională”, a adăugat liderul rus.

Consilierul lui Zelenski expune trei scenarii pentru încheierea războiului: „Ucraina câştigă, şi atunci controlează zona, pierde şi moare lent sau o linie de mijloc”

Ucraina are dreptul să-şi asigure securitatea, dar nu cu preţul creării de ameninţări la adresa Rusiei, a spus Vladimir Putin. „Orice ţară are dreptul de a-şi asigura securitatea şi, desigur, are dreptul de a alege calea de atingere a acestui obiectiv, pe care o consideră cea mai corectă pentru ea însăşi”, a declarat şeful statului rus. În acelaşi timp, Putin a subliniat că pentru a asigura securitatea Ucrainei „există o singură limitare – aceasta este legată de faptul că, prin realizarea securităţii unei ţări, nu trebuie să se creeze ameninţări pentru o altă ţară”.

„Prin urmare, pornim de la înţelegerea faptului că acest principiu, care a fost proclamat în mod repetat în diferite documente internaţionale, va fi în continuare luat în considerare”, a subliniat preşedintele rus. „Ucraina, bineînţeles, are dreptul de a-şi asigura securitatea”, a reiterat Putin într-un comentariu care, în condiţiile invaziei ruse la scară largă lansate în Ucraina în februarie 2022, ar putea suna sarcastic.

 

Putin susţine că soldaţii ucraineni se tem să intre în tancurile străine

El a spus că livrările occidentale de arme către Ucraina nu vor schimba nimic pe câmpul de luptă, unde o contraofensivă ucraineană este în desfăşurare, ci doar vor intensifica şi mai mult conflictul, adăugând că tancurile de fabricaţie străină reprezintă deja o „ţintă prioritară” pentru forţele Moscovei.

Tancurile occidentale ard „chiar mai bine” decât tancurile T-72 sovietice, iar rachetele occidentale nu provoacă daune critice, susţine Putin, deşi a spus că „furnizarea de noi arme nu va face decât să agraveze situaţia şi va alimenta şi mai mult conflictul”.

„Pot spune că militarii ucraineni refuză adesea să intre chiar şi în aceste tancuri (occidentale), deoarece acestea sunt o ţintă prioritară pentru băieţii noştri, fiind distruse în primul rând pe câmpul de luptă” –  a afirmat Putin.

El susţine că de la începutul contraofensivei, Ucraina a pierdut peste 300 de tancuri. „Numai din 4 iunie şi până ieri seară, au fost distruse 311 tancuri, dintre care o parte semnificativă, cred că cel puţin o treime, sunt tancuri de fabricaţie occidentală, inclusiv Leopard”, a afirmat Putin în emisiunea de la Rossia-24.

Întrebat despre decizia Franţei de a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, care se pot deplasa 250 km, Putin a spus: „Da, acestea provoacă pagube, dar nu se întâmplă nimic critic în zona de război odată cu utilizarea lor”.

„Din punctul de vedere al posibilelor schimbări pe câmpul de luptă, noile livrări de arme nu vor face altceva decât să agraveze situaţia şi să o agraveze pentru partea ucraineană”, a conchis Putin.

Liderul de la Kremlin a invocat din nou un proiect de acord de pace, care ar fi fost încheiat la Istanbul, la începutul războiului, între Moscova şi Kiev şi care ar fi detaliat garanţii de securitate pentru Ucraina.

„Proiectul de acord între Rusia şi Ucraina, care a fost pregătit la Istanbul şi care a fost apoi aruncat la coşul de gunoi de către regimul ucrainean, stabilea foarte detaliat aspectele legate de asigurarea securităţii Ucrainei”, a subliniat şeful statului rus.

Joe Biden anunţă că Putin „a pierdut deja războiul” în Ucraina şi îi spune lui Prigojin „să fie atent ce mănâncă”
Luna trecută, Vladimir Putin arătase, la o întâlnire cu lideri africani veniţi la Moscova să vorbească cu el despre pace, un proiect parafat al unui tratat cu Ucraina, care ar fi fost pregătit la Istanbul în martie 2022, dar la care Kievul ar fi renunţat ulterior, aruncându-l la „coşul de gunoi al istoriei”, după cum a fost citat Putin spunând şi atunci.

Joi, Putin a invocat din nou proiectul de acord de la Istanbul sugerând că acesta ar fi fost acceptabil şi pentru Moscova. „Mai trebuia să ne gândim dacă suntem de acord cu tot ceea ce a fost expus acolo, dar, în ansamblu, cred că acest document era acceptabil”, a declarat Putin, citat de TASS.

„Prin urmare, nu este nimic neobişnuit pentru noi în ceea ce a fost proclamat acum atât în NATO, cât şi în G7, şi nu suntem împotriva discutării unor probleme de acest fel”, a mai spus Putin. Dar astfel de probleme trebuie rezolvate „sub condiţia obligatorie de a asigura securitatea Federaţiei Ruse”, a reiterat el cu o aparentă bunăvoinţă, o retorică ce acoperă, de fapt, aceeaşi poziţie prin care a motivat declanşarea invaziei pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.