Nemții anunță că Vladimir Putin s-a răzgândit! Liderul rus l-ar fi anunţat pe Scholz că UE va plăti gazele în euro, dar va fi făcută conversia în ruble

Vladimir Putin, liderul Rusiei, l-a anunțat miercuri seara pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că statele UE vor putea să plătească gazele în continuare în euro, dar conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se fac tranzacțiile.

30 mart. 2022, 22:11
Nemții anunță că Vladimir Putin s-a răzgândit! Liderul rus l-ar fi anunţat pe Scholz că UE va plăti gazele în euro, dar va fi făcută conversia în ruble

„Preşedintele rus, Vladimir Putin, a informat, marţi după-amiază, într-o conversaţie care a avut loc la iniţiativa sa, că va emite de la 1 aprilie un decret potrivit căruia plăţile pentru exporturile de gaze vor fi echivalate în ruble. În acelaşi timp, a subliniat în conversaţie că nu se va schimba nimic pentru partenerii europeni care au contracte. Plăţile ar urma să fie efectuate tot în euro, prin intermediul Băncii Gazprom, care nu este vizată de sancţiuni. Iar Banca va converti apoi plăţile în ruble”, anunţă Guvernul Germaniei, potrivit unui comunicat.

Cancelarul Olaf Scholz nu a fost de acord cu această procedură, însă a solicitat informații în scris pentru a o înțelege mai bine, potrivit Reuters.

„În conversaţia cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a acceptat procedura, ci a cerut informaţii scrise pentru a o înţelege mai bine. Prin urmare, rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7: livrările de energie vor fi achitate în euro sau dolari, aşa cum este stipulat în contracte”, subliniază Guvernul de la Berlin.

Kremlinul a lansat mai devreme propria sa relatare a conversației, spunând că Putin i-a spus lui Scholz că cererea Moscovei ca Europa să treacă la plata gazelor în ruble nu ar trebui să „ducă la o deteriorare a condițiilor contractuale pentru companiile importatoare europene”.

În urmă cu doar câteva zile, Putin anunța că acceptă doar ruble pentru gazul şi petrolul rusesc pe care le exportă în Europa

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat transferul în ruble a plăților pentru livrările de gaz către Europa, cât mai curând posibil. „S-a luat decizia de a transfera cât mai curând posibil plățile pentru livrările de gaz către Europa în ruble”, a anunţat miercuri preşedintele rus, Vladimir Putin. Potrivit șefului statului, Rusia va refuza să accepte plata pentru livrările de gaze naturale în „valute compromise”, inclusiv dolari și euro.

„Am decis să implementez în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri de transfer de plată – să începem cu aceasta – pentru gazele noastre naturale furnizate așa-ziselor țări neprietenoase. Vom accepta plăţile doar în ruble rusești”, a spus Putin în timpul unei întâlniri cu miniştrii, citat de Ria Novosti.

În acest sens, președintele Rusiei a instruit Banca Centrală și guvernul să stabilească în termen de o săptămână ordinea operațiunilor pentru achiziționarea de ruble pe piața internă, de către cumpărătorii de gaze rusești. Putin a mai precizat că Rusia va furniza gaz în conformitate cu volumele și principiile de preț încheiate în contracte, subliniind că se va schimba doar moneda de plată.