Vladimir Putin se întâlneşte cu un „trimis” special al dictatorului de la Phenian, Kim Jong-Un

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni săptămâna viitoare cu un colaborator apropiat al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, care se va afla în Rusia în perioada 17-24 noiembrie, potrivit unei surse ruseşti, informează AFP, citate de Agerpres.

14 nov. 2014, 17:13
Vladimir Putin se întâlneşte cu un „trimis” special al dictatorului de la Phenian, Kim Jong-Un

Vizita oficialului nord-coreean Choe Ryong Hae are loc în momentul în care Phenianul încearcă să împiedice adoptarea unei rezoluţii la Naţiunile Unite care denunţă încălcările sistematice ale drepturilor omului în această ţară.

Choe Ryong Hae urmează să meargă la Moscova, Khabarovsk şi Vladivostok, în Extremul orient rus.

În timpul vizitei responsabilului nord-coreean la Moscova vor fi abordate subiecte precum ‘relaţiile bilaterale, în special stabilirea unui dialog politic la un nivel înalt’, situaţia din cele două Corei şi din regiune, precum şi ‘mai multe probleme internaţionale’, potrivit Ministerului de Externe rus.

Anterior, agenţia de presă oficială nord-coreeană a anunţat vizita lui Choe Ryong Hae ‘în calitate de emisar special’ al regimului de la Phenian fără a se preciza motivele sosirii sale în Rusia.

Citeşte şi Eliberaţi din lagărul comunist. Ultimii doi americani din Coreea de Nord, lăsaţi să plece acasă

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite ar putea fi sesizată săptămâna viitoare în legătură cu o rezoluţie susţinută de Uniunea Europeană şi Japonia care propune Consiliului de Securitate al ONU aducerea oficialilor nord-coreeni în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime împotriva umanităţii.

Textul merge dincolo de denunţurile obişnuite şi se bazează pe un raport întocmit de o comisie de anchetă a ONU. Într-un document publicat în februarie, această comisie a pregătit un rechizitoriu argumentat împotriva regimului nord-coreean pe care îl acuză de crime împotriva umanităţii la scară largă. În pofida dezminţirilor Phenianului, comisia afirmă că ‘sute de mii de prizonieri politici au murit în lagăre în ultimii 50 de ani’, ‘eliminaţi treptat prin înfometare, muncă forţată, execuţii, tortură, violuri’.

Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, însă sunt mai uşor de obţinut decât în Consiliu, pentru că nicio ţară nu are drept de veto.