Vladimir Putin sfidează Occidentul. „Țarul” Rusiei s-a înțeles cu Recep Erdogan, „sultanul” Turciei

Vladimir Putin continuă să sfideze Occidentul. Președintele rus tocmai a „parafat" acordul cu Recep Erdogan, președintele reales al Turciei, stat membru NATO. 

08 iul. 2023, 23:44
Vladimir Putin sfidează Occidentul. „Țarul” Rusiei s-a înțeles cu Recep Erdogan, „sultanul” Turciei

Președintele Rusiei a anunțat că va vizita Turcia în luna august, o mare sfidare la adresa Occidentului, care așteaptă arestarea liderului rus, scrie presa internațională.

Sâmbătă, 8 iulie, președintele turc Recep Erdogan a declarat că va cere Rusiei pentru a prelungi cu cel puțin trei luni de zile acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Liderul turc a vorbit la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce s-au întâlnit la Istanbul pentru a discuta soarta acestui acord negociat anul trecut de Turcia şi ONU, care permite exportul în siguranţă a cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră, în ciuda războiului.

Decizii majore pentru Vladimir Putin

Celebrul „Sultan” reales de popor a declarat că se lucrează la prelungirea acordului, care expiră la 17 iulie, pentru perioade mai lungi după această dată. Acordul va fi unul dintre cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii sale cu Putin care va veni în luna viitoare în Turcia.

„Speranţa noastră este ca acesta să fie prelungit cel puţin o dată la trei luni, nu la două luni. Vom face un efort în acest sens şi vom încerca să mărim durata acestuia la doi ani”, a declarat liderul turc la conferinţa de presă comună cu Zelenski.

Putin, nemulțumit fiincă nu sunt puse în aplicare prevederi ce privesc direct Rusia din acordul privind cerealele, a ameninţat că nu va permite o nouă prelungire a acestuia după 17 iulie.

„În ceea ce priveşte viitoarele contacte dintre Putin şi Erdogan, nu le excludem în viitorul apropiat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, înainte de discuţiile de la Istanbul dintre Erdogan şi Zelenski.

Turcia a reuşit să păstreze relaţii cordiale atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina în cele 16 luni de război, iar anul trecut a ajutat la intermedierea schimburilor de prizonieri.

Teritoriul condus de către „Tătucul Erdogan” nu s-a alăturat aliaţilor săi occidentali în ceea ce priveşte impunerea de sancţiuni economice Rusiei, dar a furnizat, de asemenea, arme Ucrainei şi a cerut ca suveranitatea acesteia să fie respectată.