Liderii lumii salută victoria lui Erdogan la alegerile din Turcia. Ce spun Putin, Zelenski și Macron despre realegerea ”sultanului”

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcţie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale care a avut loc duminică, 28 mai. Conform rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidenţiale din Turcia, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,14% din voturi, cu un avans de patru procente față de rivalul său, Kemal Kılıçdaroğlu.

29 mai 2023, 11:01
Liderii lumii salută victoria lui Erdogan la alegerile din Turcia. Ce spun Putin, Zelenski și Macron despre realegerea ”sultanului”
Liderii lumii salută victoria lui Erdogan la alegerile din Turcia. Ce spun Putin, Zelenski și Macron despre realegerea ”sultanului”

Liderii lumii salută victoria lui Erdogan la alegerile din Turcia. Victoria Sultanului Erdogan a fost salutată de majortatea liderilor europeni, dar și de Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Citește și UPDATE Alegeri Turcia 2023. Erdogan a fost reales pentru un nou mandat, anunţ oficial de la Consiliul Electoral Suprem

Liderii lumii salută victoria lui Erdogan la alegerile din Turcia

„Victoria în alegeri a fost rezultatul muncii dumneavoastră altruiste la conducerea Republicii Turce, o dovadă evidentă a susţinerii poporului turc a eforturilor dumnevoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a purta o politică externă independentă”, este mesajul transmis de  Vladimir Putin lui Recep Erdogan, după realegerea sa.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a ținut la rândul său, să îl felicite duminică, pe Recep Tayyip Erdogan, atât în limba franceză, cât şi în turcă.

Emmanuel Macron a subliniat în mesajul său postat pe Twitter că în aceste momente Franţa şi Turcia se confruntă provocări uriaşe. Mai mult, liderul de la Élysée a subliniat importanța păcii și securității în Europa și în Marea Mediterană.

„Împreună cu preşedintele Erdogan, pe care-l felicit pentru realegerea sa, vom continua să avansăm”, a transmis Macron.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut să îl felicite pe Erdogan pentru realegerea sa în funcția de președinte al Turciei.

„Îl felicit pe președintele Erdoğan pentru victoria sa în alegerile prezidențiale. Contăm pe consolidarea în continuare a parteneriatului strategic în beneficiul țărilor noastre, precum și pe întărirea cooperării pentru securitatea și stabilitatea Europei”, a scris Volodimir Zelenski.

Printre primii lideri europeni care l-au felicitat pe Recep Erdogan pentru realegerea sa ca președinte al Turciei, se numără și premierul maghiar Viktor Orban.

Chiar dacă numărarea voturilor nu a fost încă finalizată prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, l-a felicitat pe Erdogan, pe Twitter, pentru victoria sa electorală, despre care a spus că este de necontestat.

Emirul Qatarului a scris și el pe Twitter felicitările pentru președintele turc, căruia i-a urat succes în noul mandat.

„Dragul meu frate Recep Tayyip Erdogan, felicitări pentru victoria ta”, a scris oficialul din Golf.

Totodată, premierul Libiei, Abdul Hamid Dbeibeh, i-a transmis felicitări sultanului Erodgan pentru victoria eletorală care din punctul său de vedere este o reînnoire a încrederii poporului turc în proiectele și politicile de succes al președintelui.

Citește și UPDATE S-a încheiat votul pentru prezidențialele din Turcia, Erdogan şi Kilicdaroglu se vor înfrunta în turul doi