Vladimir Putin şi Francois Hollande vor discuta despre situaţia din Ucraina

Președinții francez și rus, Francois Hollande și Vladimir Putin, vor discuta despre criza din Ucraina în timpul unei întrevederi pe care o vor avea la 24 aprilie, în Armenia, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la genocidul armean.

17 apr. 2015, 18:28
Vladimir Putin şi Francois Hollande vor discuta despre situaţia din Ucraina

În cadrul apropiatei lor întrevederi, Hollande şi Putin  vor evoca ultimele evoluții din criza ucraineană, la două zile după o întrevedere prevăzută să aibă loc miercuri, la Paris, între Hollande și președintele ucrainean Petro Poroșenko. Francois Hollande a mediat, împreună cu Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, ultimul armistițiu din Ucraina, în timpul negocierilor de la Minsk de la mijlocul lui februarie, în prezența lui Vladimir Putin.

Această întrevedere intervine și în contextul în care decizia Franței de a suspenda livrarea de nave de război Mistral către Rusia rămâne un obstacol în relațiile dintre Paris și Moscova.

Joi, Putin a dat asigurări că această decizie a Franței este ‘fără importanță’ pentru Rusia, contractul vizând în primul rând susținerea șantierele navale franceze.

Citeşte şi Papa Francisc, despre masacrul împotriva armenilor de acum 100 de ani: „primul genocid al sec. al XX-lea”

Vânzarea către Rusia a două nave de război Mistral, parafată în iunie 2011 în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluată la circa 1,2 miliarde de euro.

La sfârșitul lui noiembrie, Parisul a anunțat amânarea ‘până la noi ordine’ a livrării primei nave Mistral, din cauza rolului Rusiei în conflictul din Ucraina. De atunci, Franța a reiterat că ‘nu sunt încă întrunite condițiile’ și Moscova a amenințat în mai multe reprize că va iniția o plângere la Curtea Internațională de Arbitraj.