Iuri Dașkin, responsabilul apărării aeriene din zona Kursk, a declarat că intensitatea atacului a crescut semnificativ în timpul zborului elicopterului care îl transporta pe președinte.
„Am fost nevoiți să asigurăm protecția aeriană exact în momentul în care elicopterul președintelui se afla în aer, practic în epicentrul unui atac masiv cu drone ucrainene”, a spus Dașkin, conform presei de stat din Rusia.
În același context, autoritățile ruse au transmis că 46 de drone au fost doborâte deasupra regiunii în timpul atacului. Incidentul a avut loc în același weekend în care Rusia a lansat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul invaziei, în februarie 2022.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a atacat simultan mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv capitala Kiev. Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, au fost lansate 298 de drone și 69 de rachete. Atacul a provocat cel puțin 12 morți, iar zeci de persoane au fost rănite. Printre victime se află și un copil rănit în Harkov, oraș din nord-estul Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat dur lipsa de reacție internațională, în special din partea Statelor Unite, acuzând tăcerea ca fiind un factor de încurajare pentru Moscova.
„Fiecare atac al Rusiei este un motiv clar pentru noi sancțiuni. Lumea tace, dar noi continuăm să murim”, a transmis el.
În replică, Keith Kellogg, fost consilier pe securitate națională și emisar al fostului președinte Donald Trump pentru Ucraina, a denunțat atacurile rusești ca fiind o încălcare gravă a Convenției de la Geneva.
„Bombardamentele asupra populației civile sunt inacceptabile și contravin protocoalelor internaționale”, a afirmat el.
Duminică seara, Donald Trump a avut o reacție dură, într-o declarație dată presei americane din New Jersey. Acesta s-a declarat șocat de amploarea atacului rus și a afirmat că „Putin a înnebunit complet”. Trump a amintit că îl cunoaște de mulți ani pe liderul de la Kremlin, dar că „nu-l mai recunoaște” în contextul acestor atacuri asupra civililor.
Deși nu a impus până acum noi sancțiuni împotriva Rusiei, liderul de la Casa Albă a sugerat că acest lucru este iminent.De asemenea, președintele american nu l-a menajat nici pe liderul ucrainean, criticând discursul lui Zelenski și spunând că „provoacă mai mult rău decât bine” prin declarațiile sale publice.
În weekend a avut loc un schimb important de prizonieri de război între Rusia și Ucraina – aproximativ 1.000 de persoane din ambele tabere. Totuși, în ceea ce privește negocierile de pace, nu s-au înregistrat progrese notabile.
Trump și Putin ar fi discutat telefonic două ore săptămâna trecută despre un potențial acord de încetare a focului. SUA au anunțat că, în lipsa unor pași concreți, vor înceta să se implice activ în procesul de mediere. Zelenski a acceptat un armistițiu de 30 de zile, însă Rusia s-a limitat la a promite „colaborare pentru un posibil memorandum de pace”.
Între timp, Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată încă din 2014. Sirenele de raid aerian continuă să răsune în mai multe orașe ucrainene, iar conflictul pare departe de o rezolvare pașnică.