Vladimir Putin, un nou mesaj dur pentru Occident: „UE ignoră crimele comise de Ucraina”. Ce a cerut Europei liderul de la Kremlin

Putin îi transmite lui Macron că UE ”ignoră crimele de război comise de Ucraina şi bombardamentele masive din Donbas”. Macron a ridicat problema securităţii alimentare globale.

03 mai 2022, 18:57
Vladimir Putin, un nou mesaj dur pentru Occident: „UE ignoră crimele comise de Ucraina”. Ce a cerut Europei liderul de la Kremlin

Preşedinte rus, Vladimir Putin, i-a comunicat omologului său francez, Emmanuel Macron, că statele membre ale UE ”ignoră crimele de război comise de forţele ucrainene şi bombardamentele masive asupra Donbasului, care ucid civilii paşnici”, a informat Kremlinul, potrivit agenţiei de presă rusă TASS. De asemenea, Putin a precizat că Moscova ”rămâne deschisă unui dialog” în negocierile cu Ucraina, în pofida ”inconsistenţei şi nepregătirii Kievului”. În schimb, Macron şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ameninţarea securităţii alimentare globale, însă omologul său rus a subliniat că sancţiunile occidentale sunt principala cauză, relatează TASS.
”Preşedintele rus a explicat abordarea fundamentală a negocierilor cu reprezentanţii ucraineni. În special, el a subliniat că, în pofida inconsecvenţei şi nepregătirii Kievului cu privire la o colaborare serioasă, Rusia a rămas deschisă unui dialog”, a comunicat Kremlinul.

Putin i-a mai spus lui Marcon că statele membre UE ignoră crimele de război comise de forţele ucrainene. ”S-a subliniat că statele membre ale UE ignoră crimele de război comise de forţele ucrainene şi bombardamentele masive ale satelor şi oraşelor din Donbass, care ucid civili paşnici”, a menţionat serviciul de presă al preşedinţiei ruse într-un comunicat, potrivit TASS.

Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai
Liderul rus susţine că ameninţarea la adresa securităţii alimentare globale este determinată în primul rând de sancţiunile occidentale.

De asemenea, cei doi şefi de stat au discutat şi despre securitatea alimentară globală. Serviciul de presă al Kremlinului a precizat că ”partea franceză şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la problema menţinerii securităţii alimentare globale”.

”În acest context, Putin a evocat că situaţia în acest sector a fost agravată în primul rând de sancţiunile ţărilor occidentale şi a subliniat importanţa funcţionării fără impedimente a infrastructurii logistice şi de transport globale”, a mai informat Kremlinul.

Aceasta a fost prima convorbire dintre cei doi şefi de stat din 29 martie, înainte ca Macron să fie reales în funcţia de preşedinte al Franţei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin au avut în jur de 20 de convorbiri telefonice din decembrie 2021, 8 ele de la începutul războiului, pe 24 februarie.

Transmisiune în direct cu final tragic pe frontul din Ucraina! Comandant rus ucis în timp ce făcea live pe Tik Tok
Johnson se adresează Parlamentului Ucrainei şi promite un ajutor militar de 300 de milioane de euro, inclusiv, radare, drone, dispozitive de vedere nocturnă, rachete antinavă Brimstone, sisteme antiaeriene Stormer

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat un nou ajutor militar pentru Ucraina, un pachet în valoare de 300 de milioane de euro, în cadrul unei alocuţiuni în faţa Parlamentului ucrainean, relatează CNN. Pachetul de asistenţă va include ”radare pentru a identifica artileria care bombardează oraşele, drone de transport greu, mii de dispozitive de vedere nocturnă”, rachete antinavă de tip Brimstone şi sisteme antiaeriene de tip Stormer, precum şi o flotă compusă din 13 vehicule blindate. De asemenea, Johnson a afirmat că statele occidentale au comis o greşeală colectivă în 2014, când Crimeea a fost cucerită de Rusia şi a început războiul în Donbas, deoarece nu s-au grăbit să aplice sancţiuni preşedintelui Putin, potrivit BBC.

”Noi, în Marea Britanie, vom face tot ce putem pentru a trage (n.r. Rusia) la răspundere pentru aceste crime de război, iar în acest moment de incertitudine, de frică şi îndoială continuă, am un mesaj pentru voi astăzi: Ucraina va câştiga. Ucraina va fi liberă”, a afirmat premierul britanic, conform CNN.

Ajutorul militar include ”radare pentru a identifica artileria care vă bombardează oraşele, drone de transport greu pentru a vă consolida forţele şi mii de dispozitive de vedere nocturnă”, a mai declarat el.

”Vom continua să furnizăm Ucrainei, alături de ceilalţi prieteni ai voştri (n.r. statele occidentale), arme, finanţare şi ajutor umanitar, până când ne vom atinge obiectivul pe termen lung, care trebuie să fie cel de a întări Ucraina, încât nimeni să nu îndrăznească să vă atace din nou”, a adăugat Johnson.

”Sunteţi stăpânii destinului vostru şi nimeni nu poate sau nu ar trebui să impună nimic ucrainenilor”, a mai subliniat premierul britanic, potrivit BBC.