Vladmir Putin anunță câți soldați ruși din cei peste 300.000 de rezerviști mobilizați se află acum în Ucraina

Vladimir Putin a declarat luni că 50.000 de soldați ruși chemați în cadrul mobilizării parțiale a rezerviștilor luptă acum cu unități din Ucraina, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

07 nov. 2022, 19:34
Vladmir Putin anunță câți soldați ruși din cei peste 300.000 de rezerviști mobilizați se află acum în Ucraina

Vladimir Putin a spus că 80.000 de persoane se aflau „în zona operațiunii militare speciale”, iar restul din cei aproape 320.000 de recrutați se aflau în tabere de antrenament în Rusia.

„Acum avem 50.000 în unitățile de luptă. Restul nu participă încă la lupte”, a declarat Putin, citat de Interfax, în timpul unei vizite în regiunea Tver.

Imediat după anunțul lui Putin de „mobilizare parțială” şi rechemarea în serviciu a rezerviştilor,  sute de persoane au fost reținute în Rusia, la finalul lunii septembrie.

Poliţia i-a arestat pe cei care au strigat în stradă  „Nu războiului”,  în zeci de oraşe ale Rusiei.

Rușii care au protestat se opun războiului și se tem că această „mobilizarea parțială” este doar o sintagmă care face parte dintr-un plan diabolic pentru a îi trimit pe bărbați pe frontul din Ucraina, unde domnește moartea.

Putin convoca atunci sute de mii de noi luptători  pentru război, după ce Ucraina a recucerit zone mari de teritoriu într-o contraofensivă, lucru care a generat un exod de sute de mii de ruși și a declanșat protestele de stradă.

Rusia a pus capăt mobilizării parțiale la sfârșitul lunii octombrie. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu,  a anunțat pe 28 octombrie că aproximativ 41.000 de luptători ruși s-au alăturat deja unităților lor de luptă în Ucraina.

Citiți și: Ucraina a primit arme sosfisticate, veste proastă pentru Putin: „Vom continua să-i doborâm pe inamicii care ne atacă” 

Ucraina a anunţă astăzi că a primit sisteme de apărare antiaeriană moderne de tip NASAMS şi Aspide din SUA, Spania şi Norvegia, menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene.

„Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide au sosit în Ucraina! Acest armament ca consolida considerabil armata ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

Alte ţări, de exemplu Germania sau Franţa, au furnizat deja Kievului sisteme antiaeriene.

Statele Unite cer în privat Ucrainei să se arate deschisă în mod public la negocierile de pace cu Rusia și să renunțe la refuzul de a dialoga cu această țară până când Vladimir Putin pleacă de la putere, scrie The Washington Post, citat de Reuters.

Citiți și: Volodimir Zelenski susține că e gata să facă pace cu Vladimir Putin