Vocea de la Vatican a Papei Ioan Paul al II-lea a murit

Spaniolul Joaquin Navarro-Valls, care a fost timp de aproape un sfert de secol purtătorul de cuvânt al Papei Ioan Paul al II-lea, a murit miercuri seara, la Roma, la vârsta de 80 de ani, au anunțat Vaticanul și organizația Opus Dei.

06 iul. 2017, 14:49
Vocea de la Vatican a Papei Ioan Paul al II-lea a murit

Primul laic numit vreodată în acest post, Joaquin Navarro-Valls, a fost licențiat în medicină și psihiatrie, specialități în care nu a profesat niciodată, înainte de a deveni jurnalist. De asemenea, a fost membru al Opus Dei, instituție conservatoare influentă în cadrul Bisericii Catolice.

În 1984, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Navarro-Valls în funcția de purtător de cuvânt al Vaticanului și i-a dat acces direct la cercul său interior într-o măsură de care niciun purtător de cuvânt papal nu a mai beneficiat înainte sau după aceea, scrie Reuters.

Naverro-Valls a devenit o celebritate, o personalitate media mondială care apărea adesea la televizor pentru a explica învățăturile catolice într-un limbaj simplu.

Citeşte şi Fetiţa asta cântă dumnezeieşte, însă povestea ei te va impresiona până la lacrimi! Nimeni nu şi-a dat seama

Ioan Paul al II-lea l-a folosit uneori pe Navarro pentru misiuni sensibile, ocolind diplomații proprii ai Vaticanului. În 1988, el a mers în Cuba pentru a negocia direct cu Fidel Castro pentru depășirea obstacolelor în legătură cu vizita istorică a papei în țara comunistă. În timpul unei conversații care a durat toată noaptea, punctată de trabucuri și rom, Navarro-Valls l-a convins pe Castro să restabilească Crăciunul ca sărbătoare națională, care fusese suprimată după revoluție, amintește agenția britanică de presă.

Citeşte şi Nou scandal sexual la Vatican. Cardinalul catolic cu cel mai înalt rang, inculpat pentru pedofilie

În ultima perioadă a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, marcată de boala capului Bisericii Catolice, Joaquin Navarro-Valls a devenit practic singura sursă de informare de la Vatican, scrie AFP.

După decesul lui Ioan Paul al II-lea, el a rămas purtătorul de cuvânt al papei Benedict al XVI-lea timp de mai mult de un an, pentru a-l ajuta în perioada de tranziție, după care a părăsit Vaticanul și a fost înlocuit în 2006 de părintele Federico Lombardi, un iezuit italian care a deținut postul timp de zece ani.

Conducerea biroului de presă al Vaticanului a fost încredințată de un an unui fost jurnalist american de la postul Fox News, Greg Burke, al doilea laic din cadrul Opus Dei care îndeplinește această funcție.